Gazdaság
Paks, 2014. augusztus 14.
Sugárveszélyre figyelmeztetõ szalag a paksi atomerõmû 2-es építményében 2014. augusztus 14-én, amelyben a hármas és négyes reaktor van. Az atomerõmû vezetõi a mai napon bejelentették, hogy Oroszországba szállították a paksi atomerõmû 2003-as üzemzavara során megsérült üzemanyag-kazettákat.
MTI Fotó: Sóki Tamás

Magyar Idők, Rothschild, és a paksi beruházás dicsérete

24.hu
24.hu

2016. 01. 09. 07:36

A paksi beruházás jó üzlet Magyarországnak – írja a Magyar Idők a szombati számában a Rothschild bankház jelentésére hivatkozva, amelyet a kormány december 22-én hozott nyilvánosságra. A napilap egyebek közt beszámol arról, hogy a Rothschild szerint a Paks II beruházás a szabad piaci körülmények között is versenyképes és megtérülő, ezért nincs szükség állami támogatás igénybevételére.

A jelentés úgy fogalmaz, a Paks II projektbe történő beruházás stratégiailag is fontos, tekintettel arra, hogy Magyarországon a beépített villamosenergia-termelő kapacitások egy része várhatóan rövid távon kikerül a rendszerből, és az új kapacitásbővítési projektekbe történő beruházással biztosítható a jövőbeni ellátás biztonsága a különböző villamosenergia-termelő technológiák kapacitásainak előre megjósolható kiesése esetén is – írja a Magyar Idők.

A Rothschild szerint Magyarország nem teremt “gazdasági előnyt” a Paks II atomerőműnek, mivel a projekt megtérülése várhatóan ugyanolyan piaci viszonyoknak és piaci árbizonytalanságoknak van kitéve, mint más villamosenergia-termelő technológiák, más ágazati beruházások – olvasható a napilapban.

A Rothschild számítása igazolja, hogy nem szükséges állami támogatás a projekt megvalósításához. A kalkulációk szerint az is kijelenthető, nem szükséges sajáttőke-injekció a projekt finanszírozásához azt követően, hogy a két blokk az üzemelési időszakba lép. Éppen ellenkezőleg, az üzemelő erőmű 2026-tól vagy 2027-től a feltételezett ártartománytól függően már osztalékot tud fizetni – írja a Magyar Idők.

 

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Fotó: Bielik István / 24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.