Gazdaság

Soros szerint újabb gazdasági válság jön

A kínai fejlemények miatt olyan helyzet állt elő, ami 2008-ra emlékezteti a befektetőt.

A nemzetközi piacok válsággal néznek szembe, a befektetőknek nagyon óvatosnak kell lenniük – figyelmeztetett Soros György egy srí lankai gazdasági fórumon csütörtökön.

Kína azért küzd, hogy új növekedési utat találjon, a jüan leértékelődése pedig kihat a világ többi részére is – véli a befektető. A fejlődő világ számára az a kihívás, hogy visszatérjen a pozitív kamatrátákhoz – mondta, hozzátéve, hogy a jelenlegi környezet hasonlít a 2008-ashoz.

A valuta-, tőzsde- és árupiacok össztűz alá kerültek az év első hetében, miközben a jüan zuhanása aggodalomra ad okot a kínai gazdaság erejét illetően. Az ázsiai ország a befektetések és gyártások felől a fogyasztás és szolgáltatások erősítése felé tolódik. A globális tőkepiacok 2,5 billió dollárral zuhantak, Kínában a veszteségek miatt csütörtökön fel kellett függeszteni a kereskedést.

Kína olyan problémákkal áll szemben, amit Soros szerint válságnak lehet nevezni. „Ha a pénzügyi piacokra tekintek, komoly kihívást látok, amely emlékeztet engem arra a válságra, amelyet 2008-ban szenvedtünk el” – mondta. (Bloomberg)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik