Gazdaság

VW-botrány: drámai következményektől tartanak a német politikusok

A legvalószínűbb forgatókönyv mégis az, hogy peren kívül megegyezik az autógyár az amerikai kormánnyal.

A német politikusok attól tartanak, hogy munkahelyek kerülnek veszélybe, miután az amerikai igazságügyi minisztérium csillagászati összeget követel a Volkswagentől egy hétfőn indított perben, a környezetvédelmi törvények megsértése miatt.

Az autógyártónak azért kell felelnie, mert mintegy 600 ezer járműben olyan szoftvert telepített, amely a károsanyag-kibocsátási értékeket manipulálta, és ezt szándékosan követték el, hogy kijátsszák a környezetvédelmi szabályozást. Az emiatt kiszabható bírság a 90 milliárd dollárt is elérheti, de arra az amerikai kormány sem számít, hogy a bíróság a legnagyobb büntetést szabja ki. Az sem biztos, hogy a per eljut az ítélethirdetésig, sokkal valószínűbb, hogy peren kívüli megegyezés születik.

Hubertus Heil, a német szociáldemokraták alsóházi frakcióvezető-helyettese reményét fejezte ki, hogy elkerülhetőek lesznek a drámai következmények. A CDU frakcióvezető-helyettese, Michael Fuchs viszont úgy fogalmazott, hogy az amerikai hatóságok kemény fellépése az amerikai autógyáraknak kedvezhet a német konkurensek rovására.

Az ellenzéki Zöldek egyik vezetője, Kerstin Andreae azt mondta: az amerikai kormány lépései várhatóak voltak, és bár senkinek nem áll érdekében a Volkswagen összeomlása, de a vállalatoknak be kell tartaniuk a törvényeket, még ha ilyen jelentős cégekről is van szó. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik