Gazdaság
Pécs, 2011. április 20.
Sertésdarabolás a Pick Zrt. Húsüzem és Szalámigyár pécsi telephelyén. A sertéshúsok esetében a más élelmiszercsoportokban már végbement áremelkedés csak a következõ hetekben, illetve hónapokban várható, mivel az élõsertés árának érdemi növekedése csak az elmúlt idõszakban vált egyértelmûvé. A belföldi húsfogyasztás évek óta csökken, és ez hatással van a magyar húsipar teljesítményére. Év végére 15-20 százalékos drágulással számol a Hússzövetség.
MTI Fotó: Kálmándy Ferenc

Az áfája csökkent, de nem mindenhol lett olcsóbb a sertéshús

24.hu
24.hu

hírfaragó. 2016. 01. 05. 07:03

Huszonhétről öt százalékra csökkent az áfa, elviekben tizenhét százalékkal csökkent a sertéshús fogyasztói ára.

A kereskedelmi szövetség előrejelzése szerint éves szinten 25 milliárd forint maradhat a vásárlók zsebében, a Magyar Nemzet pedig körbenézett a piacon, hogy tényleg így van-e.

A Tesco üdvözli az áfacsökkentést, „amely hozzájárul a gazdaság fehérítéséhez, és áruházláncunk becslése alapján ez akár húsz százalékkal növelheti az eladott sertéshús mennyiségét”, az áruházlánc azt közölte a lappal, a polcaikon:

  • 1149 forint helyett 950 forintba kerül a sertéscomb és a csontos tarja kilója,
  • a tavaly még 1399 forintos oldalas, illetve dagadó új ára 1157 forint,
  • a csontozott tarja 1549 forint helyett immár 1281 forintba kerül.

A kisebb üzletek azonban még kivárnak, hogy megtudják, milyen áron tudja beszerezni a húst.

A Lidl január 1-jén módosította árait az áfa csökkenésének megfelelően, sőt azt meghaladóan is, mondta a lapnak Tőzsér Judit, a társaság PR-vezetője. Az Auchan is csökkentett, a sertéstőkehúsok áfacsökkentése által keletkező 17,32 százalékos árcsökkenés teljes egészét átadja vásárlóinak január 1-jétől.

A CBA sem hagyta figyelmen kívül a dolgot, de áraik nem egységesen változtak, a partnerek szabadon árazhatnak. A kommunikációs igazgató szerint a baromfi- és a sertéstőkehús helyettesítő termékei egymásnak, ezért arra számít, hogy a változás hatására az utóbbi forgalma jelentősen nőni fog.

A henteseknél a Magyar Nemzet azt tapasztalta, ők még kivárnak, mert minden a termelők átadási feltételein múlik.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2017. november 29.
Magyarországon élő kínaiak Budapesten, a Hősök terénél a kínai miniszterelnök látogatásának negyedik napján, 2017. november 29-én.
MTI Fotó: Balogh Zoltán

Megjelent húszezer ázsiai Magyarországon

Kommentek

Budapest, 2017. november 29.
Magyarországon élő kínaiak Budapesten, a Hősök terénél a kínai miniszterelnök látogatásának negyedik napján, 2017. november 29-én.
MTI Fotó: Balogh Zoltán
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.