Gazdaság

Putyin betiltotta a tubákot és vége az orosz-ukrán szabadkereskedelemnek

24.hu
24.hu

hírmunkás. 2015. 12. 30. 19:41

Az orosz elnök aláírt.

Az orosz-ukrán szabadkereskedelem 2016. január 1-jén hatályba lépő felfüggesztéséről szóló törvényt maga az államfő nyújtotta be. Ez Oroszország válasza arra, hogy január 1-jén életbe lép az Európai Unió és Ukrajna közötti szabadkereskedelemről szóló egyezmény annak ellenére is, hogy Ukrajna jelenleg Oroszországgal közös szabadkereskedelmi övezet része.

A gáz kivétel

Ennek értelmében lehetővé válna az európai termékek vámmentes beáramlása Oroszországba Ukrajnán keresztül. Moszkva korábban bejelentette, hogy Ukrajnával szemben is alkalmazza az EU-tagállamokkal szemben bevezetett élelmiszerembargót,

a szabadkereskedelem felfüggesztése ugyanakkor nem érinti a földgázexport vámtarifáit.

Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök kedden közölte, Kijev kész lemondani a Moszkva elleni szankciókról, ha Oroszország eltörli a Kijev elleni élelmiszerembargót, és teljesíti a szabadkereskedelmi övezetről megkötött szerződést. Az ukrán parlament a múlt héten fogadott el egy törvényt, amely felhatalmazza a kijevi kormányt, hogy gazdasági szankciókat vezessen be Oroszország ellen.

Nincs több tubák

Az orosz elnök szerdán számos más törvényt is aláírt, így egy másik, a Krímmel kapcsolatos jogszabályt is, amelynek értelmében Oroszország átvállalja a félsziget lakosainak az ukrán pénzügyi intézmények felé való tartozásait.

Az orosz állampolgárok egészségét szem előtt tartva egy másik törvény aláírásával betiltotta a tubák kereskedelmét az Oroszországi Föderáció területén.

Jóváhagyta azt a jogszabályt is, amely súlyos pénzbüntetés kiszabását teszi lehetővé a külföldi finanszírozást be nem jelentő oroszországi sajtóorgánumok számára. Egy másik törvény pedig felfüggeszti a Törökországgal való 1997-es megállapodást, amelynek értelmében a két ország jogi segítséget nyújt egymásnak állampolgári, kereskedelmi és bűnügyi kérdésekben.

 

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Fideszes vagyok, mert onnan kapok pénzt

Kommentek

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás/24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.