Gazdaság

Spanyolokon aggódnak a hitelminősítők

A spanyol szuverén adósminőség szempontjából negatív fejleménynek ítélték a nagy nemzetközi hitelminősítők a hétvégi spanyolországi választások egyelőre bizonytalan kimenetelét. Ha gyenge kormány alakul, vagy olyan, amely radikálisabb pártok támogatásától függ, akkor elképzelhető egyes korábban elindított reformok visszafordítása és a költségvetés lazítása.

Azt írták, a lehetőségek között van, hogy jövőre új választásokat kell kiírni Spanyolországban, tekintettel arra, hogy a szocialista párt (PSOE) és a konzervatív Néppárt (PP) nagykoalíciója valószínűtlennek tűnik, és így legalább három párt együttműködésére lesz szükség, ami megnehezíti egy koherens, stabil kormány megalakítását.

A Moody’s szerint a spanyol adósminőségi mutatók – köztük az idei évre várt 3,2 százalékos gazdasági növekedés, amely a leggyorsabbak között lesz az euróövezetben, valamint a folyómérleg-egyenleg tartós többlete – tükrözik az eddigi spanyol kormány erőfeszítéseit a spanyol gazdaságban kialakult egyensúlyhiányok kezelésére.

A GDP-arányos spanyol államháztartási hiány az idei évre várt 4,3 százalékról jövőre 3,1 százalékra, 2017-ben 2,7 százalékra csökken. A Fitch hangsúlyozza, hogy a 2010-2014 közötti időszakban a deficit évente átlagosan 8,3 százalék volt.

(MTI)

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik