Gazdaság

Négyszázmilliárdos kárt okoznak a hamis játékok

Az unió tagállamaiban évi 1,5 milliárd eurós, bevételkiesést okoznak a hamisítványok, ami a játékipar forgalmának 12 százaléka.

A jelentést készítő szakértők szerint a játékiparhoz kapcsolódó szektorokat is figyelembe véve éves átlagban mintegy 2,3 milliárd euró (710 milliárd forint) volt az uniós veszteség a hamisított játékok miatt a 2007-2012-es időszakban.

Becslések szerint közvetlenül a játékiparban évente 6150 ember vesztette el a munkáját ebben az időszakban.

A közvetett hatásokat is tekintve mintegy 13 ezren váltak munkanélkülivé évente az EU tagállamaiban a hamisított babák, akcióhősök, állatfigurák, játékhangszerek, elektronikus játékok, szerencsejátékok, kirakós- és kártyajátékok, valamint társasjátékok miatt.

A játékhamisítás átlagosan évi 370 millió euró adóbevétel-kiesést jelentett a tagállamoknak. A tanulmány szerint az EU országaiban a szektor teljes forgalma – figyelmen kívül hagyva a viszonteladókat – 10,6 milliárd euróra tehető. A negatív tendencia leginkább a kisebb méretű cégeket érinti, a játékiparhoz kapcsolódó 5200 vállalkozás 99 százaléka olyan kis- és középvállalkozásokból áll, amelyek átlagosan 8 munkavállalót foglalkoztatnak.

Magyarországon az elmúlt években a hamisított játékok miatt évente átlagosan 351 ember vesztette el a munkáját, és a hamisítás éves szinten 3,41 milliárd forintnyi kárt jelent az országnak

– idézi a HENT közleménye Bendzsel Miklóst, a testület elnökhelyettesét, aki szerint az unió, illetve a tagállamok határozott és egységes fellépése mellett arra is szükség van, hogy a fogyasztói hozzáállás jelentősen megváltozzon.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik