Gazdaság
Workers transport products on forklifts at a distribution center of food company "Empresas Polar" in Maracay, Venezuela on October 27, 2015. Venezuelan businessman Lorenzo Mendoza discarded Tuesday to abandon the country after he was reported by the Chavism before the prosecutor's office for "betraying his country", which could take him to prison for several years. AFP PHOTO / FEDERICO PARRA / AFP / FEDERICO PARRA

Letartóztatták a venezuelai Pepsi-gyár dolgozóit, mert leálltak a termeléssel

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

hírszerkesztő. 2015. 12. 21. 10:16

Nyersanyaghiány miatt nem tudtak kólát gyártani, de a minisztériumi illetékeseket ez nem érdekelte.

Szabadon engedték Venezuelában a Pepsi-Cola helyi gyárának dolgozóit, akiket korábban azért tartóztattak le, mert nyersanyag-hiány miatt felfüggesztették a termelést.

A dél-amerikai ország elnöke, Nicolas Maduro rendszeresen megvádolja az ország legnagyobb élelmiszeripari cégét, a Pepsi termékeit is gyártó Polart azzal, hogy szándékosan lassítják a termelést és áruhiányt idéznek elő. A cég tagadja ezt.

Pénteken a munkaügyi minisztérium felügyelői jelentek meg a caucagua-i gyárban, több dolgozót letartóztattak és elrendelték a termelés újraindítását. A Polar közölte: nem jókedvükben álltak le a gyártással, hanem azért, mert a venezuelai kormány gazdaságpolitikájának köszönhetően nem tudtak nyersanyagot importálni.

Maduro az elhibázott kormánypolitika miatti áruhiányt rendszerint „gazdasági háborúként” írja le, amit szerinte az ellenzék a magánszektorral karöltve vív meg. Ugyanakkor a venezuelai gazdasági szabályozás miatt ellehetetlenült a cégek importja, miközben a hatósági árszabályozás miatt veszteségessé vált számos termék gyártása. A kegyelemdöfést az olajárak zuhanása adta meg, noha az olaj adja az ország szinte teljes exportbevételét.

Az elmúlt hetekben egyébként 16 év után először aratott győzelmet a 16 évig kormányzó szocialista párt ellenzéke, ami nagyrészt a gazdasági válságnak köszönhető. (Reuters)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.