Gazdaság

Letartóztatták a venezuelai Pepsi-gyár dolgozóit, mert leálltak a termeléssel

Nyersanyaghiány miatt nem tudtak kólát gyártani, de a minisztériumi illetékeseket ez nem érdekelte.

Szabadon engedték Venezuelában a Pepsi-Cola helyi gyárának dolgozóit, akiket korábban azért tartóztattak le, mert nyersanyag-hiány miatt felfüggesztették a termelést.

A dél-amerikai ország elnöke, Nicolas Maduro rendszeresen megvádolja az ország legnagyobb élelmiszeripari cégét, a Pepsi termékeit is gyártó Polart azzal, hogy szándékosan lassítják a termelést és áruhiányt idéznek elő. A cég tagadja ezt.

Pénteken a munkaügyi minisztérium felügyelői jelentek meg a caucagua-i gyárban, több dolgozót letartóztattak és elrendelték a termelés újraindítását. A Polar közölte: nem jókedvükben álltak le a gyártással, hanem azért, mert a venezuelai kormány gazdaságpolitikájának köszönhetően nem tudtak nyersanyagot importálni.

Maduro az elhibázott kormánypolitika miatti áruhiányt rendszerint „gazdasági háborúként” írja le, amit szerinte az ellenzék a magánszektorral karöltve vív meg. Ugyanakkor a venezuelai gazdasági szabályozás miatt ellehetetlenült a cégek importja, miközben a hatósági árszabályozás miatt veszteségessé vált számos termék gyártása. A kegyelemdöfést az olajárak zuhanása adta meg, noha az olaj adja az ország szinte teljes exportbevételét.

Az elmúlt hetekben egyébként 16 év után először aratott győzelmet a 16 évig kormányzó szocialista párt ellenzéke, ami nagyrészt a gazdasági válságnak köszönhető. (Reuters)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik