Gazdaság
vasarlas-(430x286).jpg (Array)

Jóval több ruhát, cipőt vettünk, mint tavaly

24.hu
24.hu

2015. 12. 18. 09:00

Korábban a témában:

2015 októberében a kiskereskedelmi forgalom volumene a nyers adat szerint 4,1, naptárhatástól megtisztítva 4,6 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 2,1, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 8,0, az üzemanyag-kiskereskedelemben 3,4 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene. 2015. január–októberben a forgalom volumene – szintén a naptárhatástól megtisztított adatok szerint – 5,8 százalékkal meghaladta az előző év azonos időszakit.

2015. októberben az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalma folyó áron 826 milliárd forint volt. Az országos kiskereskedelmi forgalom 46 százaléka az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 38 százaléka a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 16 százaléka az üzemanyagtöltő állomások hálózatában realizálódott.

2015. októberben az előző év azonos időszakához viszonyítva, naptárhatástól megtisztítva

  • A kiskereskedelmi forgalom volumene 4,6 százalékkal nőtt. (Az első becslésben közölt adattól a második becslés adata +0,1 százalékponttal tér el.)
  • Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom volumene 2,1 százalékkal emelkedett. Az élelmiszer-kiskereskedelem 77 százalékát adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 1,2, az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 5,3 százalékkal nőtt.
  • A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának volumene 8,0 százalékkal emelkedett. Növekedtek az eladások a textil-, ruházati és lábbeli- (23%), a használtcikk- (11%), az iparcikk jellegű vegyes- (8,8%), a könyv-, számítástechnika-, egyéb iparcikk- (5,3%), valamint a gyógyszer-, gyógyászatitermék- és illatszerüzletekben (4,6%). A forgalom volumene alig változott (-0,2%) a bútor-, műszakicikk-üzletekben.
  • Az árucikkek széles körére kiterjedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 28 százalékkal emelkedett, ezzel folytatódott az évek óta tartó bővülés.
  • Az üzemanyagtöltő állomások forgalma 3,4 százalékkal nőtt.
  • Az európai statisztikai rendszerben a kiskereskedelembe nem számító gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai 6,6 százalékkal nőttek.

2015. január–októberben az előző év azonos időszakához képest, naptárhatástól megtisztítva a kiskereskedelmi forgalom volumene 5,8 százalékkal emelkedett, ezen belül az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 3,5, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 7,8, az üzemanyag-kiskereskedelemben 7,6 százalékkal nőtt az értékesítés volumene.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Németh Sándor: Előfordult, hogy a szocialisták zsaroltak

Kommentek

THE ASSASSINATION OF GIANNI VERSACE: AMERICAN CRIME STORY "The Man Who Would Be Vogue" Episode 1 (Airs Wednesday. January 17, 10:00 p.m. e/p) -- Pictured: Edgar Ramirez as Gianni Versace. CR: Jeff Daly/FX
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.