Gazdaság

Járai Zsigmond optimista a magyar tőzsde jövőjét illetően

Nem tipikus a nemzeti banki tulajdonlás, hiszen a szabályozást és a felügyeletet is oda vonták, de ennek lehetnek előnyei is – mondta a BGF-en tartott beszédében a volt jegybankelnök, aki szerint nem önmagában a tulajdonlás határozza meg a tőzsde sikerességét.

Járai Zsigmond, a Magyar Nemzeti Bank és a Budapesti Értéktőzsde volt elnöke “a Budapesti Értéktőzsde indulása és fejlődésének lehetséges irányai” címen tartott előadást a Magyar Pénzügyi Almanach XXV. évfolyamának megjelenése alkalmából szervezett konferencián, amelynek címe: NÖVEKEDŐFÉLBEN?!

A volt tőzsdeelnök feltette a kérdést, hogy a Magyar Nemzeti Bank tulajdonában jó helyen lesz-e a tőzsde. A választ természetesen nem tudja.

Majd meglátjuk

– mondta Járai. Elmondása szerint a nemzeti bankok nem tipikus tőzsde tulajdonosok, legalábbis Járai nem hallott még olyan nemzeti bankról, amelynek a tulajdonában tőzsde lett volna, főleg, hogy a szabályozást és a tőzsde felügyeletét is ők látják el. Ez így érdekes kombináció lesz, Járai szerint azonban nagyon sok előnye is lehet. Az MNB fellendítheti a tőzsdét és a gazdaságot is, jobban fog tudni hatni a folyamatokra, mint az osztrák tulajdonos vagy kis brókercégek tulajdonában álló tőzsde. A volt jegybank- és tőzsdeelnök alapvetően optimista a magyar tőzsde jövőjével kapcsolatban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik