Gazdaság
pénz, forint, euro, frank, deviza, pénzügy, gazdaság (Array)

243 600 forint volt a bruttó átlagkereset

24.hu
24.hu

2015. 12. 18. 09:00

Korábban a témában:

2015. január–októberben 4,0 százalékkal nőttek az átlagkeresetek az előző év azonos időszakához viszonyítva – jelentette a KSH. Az októberi keresetnövekedésre hatással volt a fegyveres testületek illetményemelése és a szociális területen dolgozók részére kifizetett kiegészítő pótlék.

2015. január–októberben

  • A teljes munkaidőben alkalmazásban állók nemzetgazdasági szintű átlagos bruttó keresete – a legalább öt főt foglalkoztató vállalkozásoknál, a költségvetési intézményeknél és a megfigyelt nonprofit szervezeteknél – 243 600 forint volt.
  • A bruttó átlagkeresetek a pénzügyi, biztosítási tevékenység gazdasági ágban voltak a legmagasabbak (490 000 forint), a humán-egészségügyi, szociális ellátás területén pedig a legalacsonyabbak (145 900 forint).
  • A költségvetési szférában és a nonprofit szervezeteknél dolgozók egy része, mintegy 186 ezer fő – az adó- és járulékváltozások ellentételezését szolgáló, a keresetbe nem tartozó – kompenzációban részesült, összege átlagosan 9600, illetve 9300 forint volt.
  • Nemzetgazdasági szinten az átlagos – családi kedvezmény nélkül számított – nettó kereset 159 500 forint volt. 2015-ben a családi kedvezmény igénybevételének szabályai csak kismértékben változtak, ez számottevően nem befolyásolta a nettó keresetek átlagindexét. A kedvezményt is figyelembe véve a nettó kereseti átlagot 166 400 forintra becsülte a KSH.
  • A nemzetgazdasági szintű, átlagos havi bruttó munkajövedelem 256 200 forint volt. A munkajövedelmen belül az egyéb munkajövedelem aránya átlagosan 4,9 százalék volt.

Az előző év azonos időszakához képest

  • A kereseteket terhelő járulékok és a személyijövedelemadó-szabályok változatlansága miatt a nettó és a bruttó keresetek egyaránt 4,0 százalékkal emelkedtek. A közfoglalkoztatottak átlagkereseti adatait (havi átlag bruttó 79 800 forint) figyelmen kívül hagyva a nemzetgazdaságban 4,1, ezen belül a vállalkozásoknál 3,7, a költségvetés területén 5,2, a nonprofit szervezeteknél pedig 2,8 százalékkal nőttek a keresetek. (A közfoglalkoztatottak keresete csak 2,2 százalékkal nőtt egyébként.)
  • A fogyasztói árak 0,2 százalékos mérséklődése mellett a reálkereset 4,2 százalékkal emelkedett.
  • A rendszeres (prémium, jutalom, egyhavi különjuttatás nélküli) keresetek – 0,2 százalékponttal –kisebb ütemben emelkedtek, mint a keresetek.
  • A munkajövedelem 3,9 százalékkal volt magasabb.

 

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2014. március 27.
Vancsura István, a NAV megszüntetett Kiemelt Ügyek Igazgatósága RAPID ellenőrzési főosztályának volt vezetője (j) és Horváth András, volt adóhivatali dolgozó a Levegő Munkacsoport Áfabotrány: kitálal egy volt NAV-vezető címmel tartott sajtótájékoztatóján Budapesten a MagNet Házban 2014. március 27-én.
MTI Fotó: Soós Lajos

Az ember, aki legyűrte a NAV-ot és a NER-t

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.