Gazdaság

Kikapcsolási moratóriumot hirdetett több szolgáltató karácsonyra

radiator(210x140).jpg (Array)
radiator(210x140).jpg (Array)

A nemzeti közmű-szolgáltatási rendszer részeként működő FŐGÁZ a

2015. december 15. és 2015. január 5. között

önkéntes kikapcsolási moratóriumot vállalt annak érdekében, hogy ebben az időszakban a fogyasztók ne maradjanak szolgáltatás nélkül és az ünnepek minden családnál a békés családi együttlétről szóljanak.

A kikapcsolási moratórium nem csak a védett fogyasztókat érinti, hanem azokat a lakossági ügyfeleket is, akiknek 60 napon túli számlatartozása van. Így számukra is biztosított lesz az otthon melege ebben az időszakban. A FŐGÁZ a rászorulókat szeretné segíteni, hogy a karácsony és a szilveszter körüli ünnepi időszakot minden család a gondokról megfeledkezve, nyugalomban, megfelelő körülmények között tölthesse. A kikapcsolási moratórium csak a FŐGÁZ lakossági ügyfeleire érvényes.

Egyre több embernek szolgáltat az állam

Jelenleg a Nemzeti Közmű már több mint 1,6 millió fogyasztó ellátását szavatolja, amelyből a FŐGÁZ Zrt. 860 ezer, míg az ugyancsak nemzeti tulajdonú GDF SUEZ Energia Magyarország Zrt. 750 ezer fogyasztót szolgál ki. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal kijelölő határozata alapján a FŐGÁZ legkésőbb 2016. január 1-jétől az E.ON Energiaszolgáltató Kft. több mint 600 ezer és legkésőbb 2016. október 1-jétől a TIGÁZ Zrt. mintegy 1,2 millió egyetemes szolgáltatásra jogosult földgázfelhasználója számára biztosítja a folyamatos földgázellátást, így 2016. év végéig a Nemzeti Közmű ellátásába kerül mind a 3,4 millió lakossági földgázfelhasználó.

A 2015. január végén született kormányhatározatnak megfelelően február második felében megalakult az ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt., amelynek célja közleményük szerint a rezsicsökkentés tartóssá tétele, az energiaellátás biztonságának erősítése, korszerű technológiák bevezetése és az ügyfélkiszolgálás egyszerűbbé, gyorsabbá és kényelmesebbé tétele. Az ENKSZ feladata a nemzeti közmű-szolgáltatási rendszer egységes, központi irányításának biztosítása, az állami közműszolgáltatások kialakítása és hosszú távú, fenntartható működtetése a földgáz-, a villamosenergia- és a távhőszolgáltatás ágazataiban, miközben nyereségét a szolgáltatás bővítésére, fejlesztésére és a rezsicsökkentésre fordítja – ígérik.

Más szolgáltatók sem tesznek utcára senkit

A Tigáz Zrt. átmenetileg felfüggeszti a gázszolgáltatás lejárt számlatartozás miatti kikapcsolását lakossági ügyfeleinél az év végi ünnepek ideje alatt, 2015. december 21-től 2016. január 3-ig – jött a céges közlemény.

A pécsi vízszolgáltató a korábbi évek gyakorlatának megfelelően idén is felfüggeszti az esedékes korlátozásokat a közelgő ünnepek idejére, december 15. és január 4. között – közölte a Tettye Forrásház Zrt. Hozzátették. A szolgáltató az önkéntes moratóriummal igyekszik megkönnyíteni e kritikus időszakot nehéz helyzetben lévő ügyfelei számára. A szolgáltató közleményében arra is kitért, hogy a társaság szakemberei idén több mint 2000 helyen korlátozták a vízfogyasztást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik