Gazdaság

Büntetést kapott az állami mobilhálózat, mert túl lassan készül

24.hu
24.hu

2015. 12. 16. 09:16

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) 38,8 millió forint pénzbírságot szabott ki az MVM Net Zrt.-re a 450 MHz-es sáv frekvenciahasználati jogosultsága kapcsán kötött hatósági szerződés teljesítésének néhány hiányossága miatt.

Az NMHH megvizsgálta a 2014. április 30-án az elsősorban a digitális közszolgáltatások fejlesztésére szolgáló 450 MHz-es frekvenciasáv használatára az MVM Net Zrt.-vel megkötött szerződésben rögzített II. ütem teljesülését – derült ki a hatóság közleményéből. A hatóság megállapította, hogy a vállalkozás határidőre benyújtotta a beszámolóját. Az NMHH három területen állapított meg hiányosságokat. Az MVM Net Zrt. egyrészt a vállalások ellenére nem építette ki maradéktalanul az összes magyarországi két számjegyű közlekedési főút menti kültéri lefedettséget: ezt eddig 7 megyeszékhelyen és 5 városban biztosította, másrészt a 19 megyeszékhelyből 7 helyen gondoskodott adatátvitel-kapacitásról a nagyvárosi közlekedés tájékoztató rendszereinek támogatása érdekében, harmadrészt a 15 hónapon belül vállalt bázisállomásszám 14,7 százalékát helyezte eddig üzembe.

A hatóság az egyenlő bánásmód, a fokozatosság és az arányosság elve szerint alkalmazta az elektronikus hírközlésről szóló törvényben és a hatósági szerződésben rögzített jogkövetkezményeket a szolgáltatóval szemben, és december 14-én 38,8 millió forint pénzbírságot szabott ki. Az I. ütemben tapasztalt késlekedések miatt az NMHH idén májusban és szeptemberben 12 millió forintos, illetve 36 millió forintos bírságot szabott ki, valamint új teljesítési határidőket írt elő. A II. ütem miatti jogsértések kapcsán meghozott elsőfokú döntés még nem jogerős, azzal szemben a szolgáltató a hatóság elnökéhez fellebbezhet, amely a pénzbírság megfizetését késlelteti. A szerződésben a szolgáltató három – a tavaly májusi hatályba lépésétől számított 8, 15 és 20 hónapos – ütemben vállalta a hálózat kiépítését és azt, hogy az egyes ütemek lezárulását követő 45 napon belül írásos beszámolót nyújt be a hatósághoz. Az MVM Net Zrt.-nek 2015. december 31-ig országosan 95 százalékos területi lefedést vállalt a szerződésben.

A legutóbbi hír az volt, hogy talán márciusra készülhet el az ígért állami mobilhálózat.

Developing programming and coding technologies. Website design. Programmer working in a software develop company office.
Legyél te a címlaposunk!
Mondd el véleményed és nyerj!
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 2015. június 30.
Egy asszisztens steril műtőkabátot vesz magára egy műtét előtt a Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinika műtőjében 2015. június 30-án. Minden év július 1-jén, Semmelweis Ignác születésnapján ünneplik a magyar egészségügy napját, a Semmelweis-napot.
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.