Gazdaság

Bezárt a trafik, mert nem kapott árut

Több boltos is arról számolt be, hogy nem tud rendelni az állami dohányboltellátótól.

Másfél hónappal az állami dohányellátó indulása után van olyan trafik, amelynek átmenetileg be is kellett zárnia áruhiány miatt – írja a HVG.hu. Több boltban arra panaszkodnak, hogy nem tudnak rendelni, a polcokról hiányoznak a megszokott márkák.

A múlt héten felröppent a hír, hogy összeomlott a trafikellátó rendszere – ezt a cég tagadta, de közölte: átmeneti korlátozó intézkedéseket vezetett be a normál kiszállítások védelme érdekében. Szerintük a Philip Morris és az Imperial Tobacco megkésett csatlakozása miatt terhelődött túl a rendszer, és arra is hivatkoztak, hogy néhány partnerük „szándékosan növelteti meg a rendelésszámokat”.

A portál szerkesztőségének egy falusi trafikot működtető vállalkozó azt mondta: lassan két hete leadott egy rendelést, de közben kifogytak az áruból. Ilyenkor lehetőségük van arra, hogy egynapos rendeléssel feltöltsék a kiürült raktárat, de a rendszer ezt sem engedte. A legközelebbi dohányellátóból, ahol személyesen, készpénzért vásárolt volna, elküldték, így bezárni kényszerült a boltot öt nappal ezelőtt. Több fővárosi és vidéki trafikos is hasonló esetekről számolt be, a rendszer mindig túlterhelésről küld hibaüzenetet, amikor próbálkoznak.

A korábbi rendszerben a gyárak rugalmasan kezelték a rendeléseket, ha valami elfogyott, egy telefon után érkezett az áru. Most háromféleképpen lehet áruhoz jutni: az egyik a menetrend szerinti kiszállítás, melynek gyakoriságát az ellátó határozza meg a bolt forgalma alapján.  Havonta egyszer van lehetőség ingyen ad-hoc rendelésre, a többi alkalomért tízezer forint felárat kérhetnek, de ezeket a szállításokat most felfüggesztették az egész országban. A harmadik a cash&carry lehetőség, amikor kártyás vagy készpénzes fizetéssel lehet árut kapni az ellátó raktárában, de ennél csak egyedi esetben tekintenek el az online megrendeléstől.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik