Gazdaság

A repterekkel kezdődött meg Görögország eladása

Tizennégy regionális reptér üzemeltetését nyerte el egy német-görög konzorcium 40 évre. A következő falat a mentőcsomagért a pireuszi kikötő lesz.

Görögország 14 regionális repülőtere hosszútávú üzemeltetési jogának a megszerzéséről írt alá megállapodást a Fraport német repülőtér-üzemeltető hétfőn. Ez az első privatizációs ügylet, ami a januárban hatalomra került Sziriza vezette kormány alatt lezáródik.

Az üzemeltetési jogot már tavaly elnyerte a Fraport és görög konzorciális partnere, a Copelouzos Group. Februárban azonban az új görög kormány jelezte, hogy felülvizsgálja az ügyletet, amiben 1,23 milliárd euróért 40 évre szóló üzemeltetési jogot nyertek el.

A tender eredményét tavaly november végén hirdette ki a görög privatizációs hivatal. A nyertes pályázók az első négy év alatt 330 millió eurós modernizációs beruházásra tettek ígéretet. Az üzemeltetésre megnyert 14 reptéren 19,1 millió utas fordult meg 2013-ban.

Eleinte az új görög kormány hivatalba lépése után a nemzetközi hitelezők 240 milliárd eurós csomagjának fejében megkövetelt szerkezetátalakítási és költségcsökkentési feltételek lazítására törekedett. Sorban állította le a stratégiai nemzeti tulajdonnak tekintett állami javak bűncselekménynek nevezett értékesítését.

Görögországban várhatóan december 21-én írják ki a pireuszi kikötő 51 százalékának az értékesítéséről szóló tendert. A tulajdonrész iránt két komoly érdeklődő van, a dán Moller-Maersk szállítmányozási és olajipari cég, valamint a kínai COSCO, a világ egyik vezető hajózási vállalata – írja az MTI.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik