Gazdaság
Debrecen, 2015. augusztus 16.
Aszály sújtja az Agrárgazdaság Kft. kukorica ültetvényét. Hajdú Bihar megyében súlyos terméskiesést okoz az aszály a kukoricatáblákban, vannak helyek ahol az áprilisi vetés óta mindössze 20 mm esõ érte a növényeket. A sorok között megrekkenõ levegõ elérheti az 50 fokos meleget, ami lehetetlenné teszi csövek fejlõdését.
MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor 
***************************
Kedves Felhasználó!
Az Ön által most kiválasztott fénykép nem képezi az MTI fotókiadásának, valamint az MTVA fotóarchívumának szerves részét. A kép tartalmáért és a szövegért a fotó készítõje vállalja a felelõsséget.

Mezőgazdaság: kevesebb termett, de az emelkedő árak kompenzálták a kiesést

24.hu
24.hu

2015. 12. 10. 09:00

A növénytermesztési termékek csökkenő volumene a teljes kibocsátást visszavetette idén a mezőgazdaságban. Viszont az állattenyésztés bővülő kibocsátása és az emelkedő árak miatt a kibocsátási érték 2015-ben folyó áron mégis az előző évi szinten maradt. A bruttó hozzáadott érték volumene azonban szintén csökkent a munkaerő-ráfordítás bővülése mellett – derül ki a KSH első becsléséből.

2015-ben az előző évihez képest:

  • A növénytermesztés kibocsátásának volumene 8,6 százalékkal csökkent az első előzetes adatok szerint. Jelentősen, 30 százalékkal visszaesett a kukoricakibocsátás, a csökkenés egyrészt a magas előző évi bázissal, másrészt a növények számára kedvezőtlen száraz időjárással magyarázható. A főbb kalászosok volumene (a zab kivételével) azonban emelkedett, összességében a gabonafélék kibocsátása 14 százalékkal mérséklődött. Az ipari növények kibocsátása 6,4 százalékkal csökkent, főként a repce, a dohány és a cukorrépa alacsonyabb volumene miatt. A takarmánynövények volumene 11, a burgonyáé 15 százalékkal csökkent, a kertészeti termékeké viszont 2,9 százalékkal bővült. A gyümölcstermés volumene 4,3 százalékkal csökkent, 26 százalékos drágulás mellett.
  • Az élő állatok kibocsátása 6,7, az állati termékeké 3,5 százalékkal bővült, az állattenyésztés teljes termelési volumene összességében 5,6 százalékkal emelkedett. A baromfi, a sertés, a szarvasmarha, az állati termékek közül pedig a tej kibocsátása is nőtt. Utóbbi jelentős áresése az egész termékcsoport árszínvonalát mérsékelte.
  • A mezőgazdasági ágazat (szolgáltatásokkal és másodlagos tevékenységekkel együtt számolt)kibocsátásának értéke folyó alapáron gyakorlatilag nem változott. A volumen 3,1 százalékos csökkenését az árak 3,6%-os emelkedése kompenzálta. Utóbbi a növénytermesztést érintette elsősorban, a termékcsoporton belül 7,5 százalékos volt a drágulás, az állatok és állati termékek árszínvonala ezzel szemben 1,9 százalékkal mérséklődött.
  • A folyó termelőfelhasználás volumene és árindexe is csak kissé emelkedett az első adatok alapján. A ráfordítások közül csak a takarmányok és az igénybe vett mezőgazdasági szolgáltatások felhasználása bővült.
  • A bruttó hozzáadott érték előző évi áron 8,0 százalékkal csökkent, folyó áron nem változott. A mezőgazdaság munkaerő-felhasználása 2,5 százalékkal bővült.
  • A termelési tényezők jövedelme 2,8, a vállalkozói jövedelem 5,9 százalékkal alacsonyabb volt. A termelési tényezők munkaerőegységre jutó reáljövedelme („A” mutató) 6,7 százalékkal csökkent.

25 éve együtt! Ünnepeljen velünk!

bonbons

Regisztráljon most és ajándék szakmai könyvet nyerhet!

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.