Gazdaság
Argentina's President Mauricio Macri (L) is greeted by Bolivia's President Evo Morales during his inauguration ceremony, in Buenos Aires on December 10, 2015. Macri's inauguration marks the start of a new era for Argentina: a tilt to the right after 12 years under Kirchner and her late husband Nestor, the left-wing power couple that led the country back to stability after an economic meltdown in 2001.   AFP PHOTO/EITAN ABRAMOVICH / AFP / EITAN ABRAMOVICH

Cristinának sikerült a hatalmat balhézva elengedni

24.hu
24.hu

2015. 12. 10. 20:29

Lesz mit újraegyesíteni Argentínában, miután a volt elnök már arra sem volt hajlandó, hogy emelt fővel elviselje pártja vereségét. Mauricio Macri előtt nagy feladat áll, egy döglődő országba kell életet lehelnie.
Korábban a témában:

Újra akarja egyesíteni Argentínát az új jobbközép elnök, Mauricio Macri, akit csütörtökön iktattak be hivatalába – írja a BBC. Hogy ez milyen nehéz lesz a hosszú balos évek után, jól mutatja, hogy elődje, Cristina Fernandez de Kirchner el se ment az alkalomra. Ilyesmi a diktatúra 1983-as megdöntése óta nem történt.

Az 56 éves Macri beszédében emellett kijelentette, küzdeni fog a korrupció, a szegénység és a drogkereskedelem ellen. “Elnökként egy olyan polgár akarok lenni, aki az összes argentinnal képes kommunikálni” – mondta Macri. Hozzátette, neki nem a nagyobb egóért folyó verseny a politika, hanem a közjóért való közös munka.

Que?

Fernandez de Kirchner már szerdán arra szólította a híveit, hogy menjenek bátran utcára, ha nem tetszik nekik a jobbos új kormány valamely tette. Kirchner amúgy nem indulhatott az alkotmány értelmében (megvolt a maximális két ciklusa), ezért Macri az exelnökasszony utódjának kiszemelt Daniel Sciolit verte meg.

Macri nagy gazdasági reformokat ígért. El akar mozdulni a balos kormányok állam irányította gazdaságából egy nyitott piac felé, ebben az Egyesült Államokkal való javuló kapcsolatok is szerepet játszhatnának, amit Macri szintén beígért. Ahogy Macri fogalmazott:

Ki kell vennünk a politika középpontjából a konfrontációt. A harccal senki se nyer, a párbeszéddel mindenki nyer. Új idők jönnek, a párbeszéd ideje, a csapatmunka ideje.

Macri alelnökévé Marta Gabriela Michettit iktatták be. A ceremónia után Macri az elnöki palotához hajtatott, ahol átvette az elnöki jelvényeket. Fernandez ezért is meg volt sértődve, mondván a Kongresszus előtt kellett volna ezt megtennie, amit még ő és férje/elődje, Nestor Kirchner vezettek be. Macri állította, ő csak visszatért a 2003 előtti szokásokhoz.

(A borítóképen az őszesebb úriember Macri, a másik meg Evo Morales, bolíviai elnök, aki elutazott a beiktatásra.)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.