Gazdaság

Cristinának sikerült a hatalmat balhézva elengedni

Lesz mit újraegyesíteni Argentínában, miután a volt elnök már arra sem volt hajlandó, hogy emelt fővel elviselje pártja vereségét. Mauricio Macri előtt nagy feladat áll, egy döglődő országba kell életet lehelnie.

Újra akarja egyesíteni Argentínát az új jobbközép elnök, Mauricio Macri, akit csütörtökön iktattak be hivatalába – írja a BBC. Hogy ez milyen nehéz lesz a hosszú balos évek után, jól mutatja, hogy elődje, Cristina Fernandez de Kirchner el se ment az alkalomra. Ilyesmi a diktatúra 1983-as megdöntése óta nem történt.

Az 56 éves Macri beszédében emellett kijelentette, küzdeni fog a korrupció, a szegénység és a drogkereskedelem ellen. “Elnökként egy olyan polgár akarok lenni, aki az összes argentinnal képes kommunikálni” – mondta Macri. Hozzátette, neki nem a nagyobb egóért folyó verseny a politika, hanem a közjóért való közös munka.

Que?

Fernandez de Kirchner már szerdán arra szólította a híveit, hogy menjenek bátran utcára, ha nem tetszik nekik a jobbos új kormány valamely tette. Kirchner amúgy nem indulhatott az alkotmány értelmében (megvolt a maximális két ciklusa), ezért Macri az exelnökasszony utódjának kiszemelt Daniel Sciolit verte meg.

Macri nagy gazdasági reformokat ígért. El akar mozdulni a balos kormányok állam irányította gazdaságából egy nyitott piac felé, ebben az Egyesült Államokkal való javuló kapcsolatok is szerepet játszhatnának, amit Macri szintén beígért. Ahogy Macri fogalmazott:

Ki kell vennünk a politika középpontjából a konfrontációt. A harccal senki se nyer, a párbeszéddel mindenki nyer. Új idők jönnek, a párbeszéd ideje, a csapatmunka ideje.

Macri alelnökévé Marta Gabriela Michettit iktatták be. A ceremónia után Macri az elnöki palotához hajtatott, ahol átvette az elnöki jelvényeket. Fernandez ezért is meg volt sértődve, mondván a Kongresszus előtt kellett volna ezt megtennie, amit még ő és férje/elődje, Nestor Kirchner vezettek be. Macri állította, ő csak visszatért a 2003 előtti szokásokhoz.

(A borítóképen az őszesebb úriember Macri, a másik meg Evo Morales, bolíviai elnök, aki elutazott a beiktatásra.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik