Gazdaság

A Coop lehet a legjobb barát a CBA helyett

cba, Príma, CBA (Array)
cba, Príma, CBA (Array)
A CBA kihullhat a legfőbb vezetők kegyeiből, míg az új elnökkel új időszámítás kezdődik januártól - keményebb külső és belső harcok jöhetnek.

Az elégedetlen tagok gyökeres változásokat sürgetnek a 23 éves hálózat irányításában, szervezetében, működésében. Ennek a kikövetelt megújulásnak csak az egyik első jele, hogy Baldauf László elnök január 1-gyel távozik az operatív vezetésből. Pár hónapnyi halasztással, az alapítónak kijáró örökös tiszteletbeli elnök ranggal, de végül leköszönt az elnöki posztról. A generációváltást megtestesítő utódja, Lázár Vilmos fogathajtó világbajnok lett – írja a Figyelő.

A láncban legalább két fő érdekcsoport feszül egymásnak. Az egyik oldal, a CBA-elit önmagában is összetett. Vannak az „alapító öregek” – a Baldauf László, Breier László és Krupp József alkotta BBK-csoport -, valamint a vagyonos középgeneráció, a Lázár fivérek és mások mellett Dienes Zoltán, Gyelán Zsolt, Viszokai Árpád. Miután – a Nemzeti Vágtát és a Magyar Lovassport Szövetséget eddig is vezető – Lázár Vilmos lett Baldauf utódja, előretört az utóbbi, a Fidesz vezetéshez sok szállal kötődő, számos Príma üzletet működtető kör.

Velük szemben állt a legnépesebb és legtürelmetlenebb csoport, a vidéki franchise tagok, régiós központokat és kis láncokat üzemeltetők, valamint kisboltosok által alkotott tábor. Ez az az elszánt, változásokat követelő kör, amely – látva a nagyok vagyonosodását és módszereit az elmúlt években – jobb kondíciókat, több jogot és lehetőséget akar. Tele lett a hócipőjük azzal, hogy csak fizetik a franchise és egyéb, a tagsággal járó díjakat, mégis évek óta elmaradnak a beígért nagy lehetőségek.

Az új elnök vezetésével a CBA-nak harcolnia kell a – bel- és külföldi tulajdonú – versenytársakkal is. Figyelemre méltó például, hogy milyen barátian és elismerő szavakkal szólt a Coop érdemeiről nemrég a lánc szülinapi partiján Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. Mintha a Coop immár esélyesebb lenne a baráti üzletlánc titulusra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik