Gazdaság

Legalább homok került a gépezetbe: leállították a mezőhegyesi földeladásokat

mezőhegyesi ménesbirtok (mezőhegyesi ménesbirtok)
mezőhegyesi ménesbirtok (mezőhegyesi ménesbirtok)

Hiába írta ki az Nemzeti Földalap árverésre a földpályázatokkal már amúgy is széttrancsírozott földeket eladásra, a Fővárosi Törvényszék Gazdasági Kollégiumának döntése szerint a licitre kihirdetett területek egyötöde mégsem eladó, sőt ha valamely megjelölt terület már időközben elkelt, arra sem köthet szerződést a vevővel az NFA – írja a hvg.hu. Ha a kedden vagy szerdán eladott három részlet közül valamelyik fent van a Törvényszék listáján, akkor érvénytelen a vásárlás.

A Fővárosi Törvényszék azért döntött az érintett helyrajzi számú földek eladásának felfüggesztéséről, mert a Ménesbirtok Zrt. korábban pert indítottak a szerintük jogtalanul szétdarabolt birtok ügyében. Álláspontjuk szerint már a pályázatokat is jogszerűtlenül írta ki az NFA, mivel a társaság több területen nagy értékű beruházást hajtott végre az évek folyamán, a kárpótlásról az állam pedig egy szót sem ejtett. Azt is nehezményezték, hogy az állam olyan földeket írt ki árverezésre, amelyek még a 90-es években, kárpótlás útján jutottak a dolgozókhoz – tehát a tulajdonjoguk nem is az államhoz tartozik. A tisztázatlan körülmények miatt tiltotta meg a bíróság azon földek eladását, amelyeken a nagyértékű öntözőberendezések futnak, illetve amelyek kárpótlással kerültek a dolgozókhoz.

Százmilliókat bukhatnak

A hvg.hu információi szerint azonban nem csak a Ménesbirtoknál nem kalkulált az NFA az értékes beruházásokkal, más cégeknél szintén nem tüntették fel az invesztíciókat. A földjeiket elvesztő cégek így akár több százmilló forintjuknak inthetnek búcsút. Kun Mihály, a Ménesbirtok vezérigazgatója a portálnak úgy kommentálta a döntést: nem teljes a siker, de legalább homok került a gépezetbe.

Ahogyan arról korábban a 24.hu is beszámolt: kedden az ellenzéki pártok közös tüntetést szerveztek Békéscsabára a mezőhegyesi földek eladásának leállításáért. Többek között ők is azzal érveltek, hogy a földek eladása „jogi nonszensz”.

25 éve együtt! Ünnepeljen velünk!

bonbons   Regisztráljon most és ajándék szakmai könyvet nyerhet!

 

 

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik