Gazdaság

Azt hitte Magyarországnak nincs köze a Jupiter jeges holdjához? De!

európa (Array)
európa (Array)

Magyarország számára haszonnal jár, hogy november 4-e óta az Európai Űrügynökség (European Space Agency, ESA) tagja lett, mondta a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) fogyasztóvédelemért és infokommunikációért felelős államtitkára szerdán Győrben. Kara Ákos részletezte: a teljes jogú tagság lehetővé teszi a magyar kis- és középvállalkozások, egyetemi és akadémiai kutatóintézetek bekapcsolódását a kötelező és önkéntes alapon működő nemzetközi projektekbe, amelyekben ipari beszállítóként is részt vehetnek.

Ezzel egyrészt Magyarországon tarthatók a legmagasabb tudású mérnökök, másrészt nő az ország versenyképessége, a foglalkoztatás és az adóbevétel. A Széchenyi István Egyetemen vállalkozásoknak ismertették az ESA pályázati lehetőségeit.

Az ESA éves költségvetése 4 milliárd euró, amelyből Magyarország 0,63 százalékot, mintegy másfél milliárd forintot fizet be, de ezt az összeget a hazai vállalkozások, kutatóműhelyek teljes egészében visszkaphatják, ha pályáznak.

Tari Fruzsina, a Magyar Űrkutatási Iroda vezetője elmondta, hogy nyáron felállítottak egy úgynevezett felzárkózási munkacsoportot, amely a következő hat évben – a kötelezően befizetett tagdíj összegéig – olyan pályázatokat ír ki, amelyekkel ösztönözni kívánják, hogy a vállalkozások, kutató műhelyek vegyenek részt a különféle programokban. Az esetleges szerződéskötésig 6-8 hónap telik el a pályázat benyújtásától.

Rosetta, Jupiter

A kötelező programok úgynevezett tudományos küldetések, mint a Rosetta, amelyben Magyarország, mint az ESA együttműködő partnere korábban szerkezeti elemek gyártásával vett részt, vagy a Jupiter jeges holdjához indítandó küldetés, amely 2022-ig valósul meg. Az önkéntes programok átfogóan a mindennapi élet szolgáltatásait fejlesztik. Ilyen például a műholdas rendszerek fejlesztése.

Tari Fruzsina hangsúlyozta: arról még nem született döntés, hogy Magyarország mely önkéntes programokban – például űrhajózás, földmegfigyelés, navigáció, hordozó rakéták fejlesztése – vesz részt, erről minden tagállam saját hatáskörben dönt. A pályázatok figyeléséhez a vállalkozásoknak, egyetemi és akadémiai kutatóintézeteknek regisztrálniuk kell. A pályázati lehetőségeket ismertető és népszerűsítő szerdai fórumon több mint tíz vállalkozás, a Magyar Tudományos Akadémia és más szervezetek képviselői vettek részt. Jövőre Budapesten és Debrecenben is tartanak ilyen összejöveteleket.

Az utóbbi 12 évben az ESA együttműködő tagállamaként Magyarország 125 szerződést kötött a szervezettel, programjaiban több mint ötven hazai kis- és középvállalkozás, kutatóhely és egyetem vesz részt, az űrbe pedig eddig csaknem száz magyar fejlesztésű műszer került ki.

Az ESA 22 tagországot számláló nemzetközi szervezet, amelynek a tudományos kutatás mellett elsődleges feladata az űrtechnológia célzott fejlesztése, az űripar növekedésének katalizálása, űralapú infrastruktúrák kiépítése és hasznosítása.

25 éve együtt! Ünnepeljen velünk!

bonbons   Regisztráljon most és ajándék szakmai könyvet nyerhet!

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik