Gazdaság

Norvégia milliókat fizet a menekülteknek, hogy hazamenjenek

Ingyen repülőjeggyel, és akár a több millió forintot is elérő pénzügyi támogatással segíti Norvégia azokat a menedékkérőket, akik úgy döntenek, hogy inkább szeretnének hazautazni a skandináv országból, és a program egyre sikeresebbnek számít – jelentette a norvég sajtó. Az NRK norvég televízió cikke szerint egyre többen olyan menekült van a norvég segítséggel távozó emberek között, akik csak nemrég érkeztek Norvégiába, és már el is szeretnék hagyni az országot, mert az életük nem olyannak bizonyult, mint remélték.

A norvég bevándorlásügyi hivatal (UDI) adata szerint idén már kilencszáz menedékkérő élt a lehetőséggel, hogy norvég pénzből utazhasson haza, és számuk az utóbbi hónapokban jelentősen emelkedett. Míg januárban csak nagyjából százan vettek részt a programban, novemberben már 230-an jelentkeztek.

Menekültek érkeznek a Norvégia északi részén található Kirkenes menekülttáborába
Menekültek érkeznek a Norvégia északi részén található Kirkenes menekülttáborába

Katinka Hartmann, az UDI vezetője elmondta: sok menedékkérő azt gondolta, hamar elbírálják kérelmét, és gyorsan elkezdhet dolgozni, vagy tanulni, valamint családtagjait Norvégiába hozni. Amikor pedig kiderült, hogy a folyamat akár évekbe is telhet, akkor inkább a hazautazás mellett döntöttek.

Az ingyen kapott repülőjegy mellett pénzügyi támogatást is kapnak az államtól a Norvégiát elhagyó menekültek. A norvég sajtóban megjelent hírek szerint egy kétgyermekes család akár nyolcvanezer koronát, azaz nagyjából 2,6 millió forintot is kaphat, az repülőjegy mellé.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik