Gazdaság

Lenne mit tanulnunk a korrupcióról Putyintól

Még hogy Magyarországon előretört a korrupció. Akkor mit mondjanak az oroszok? Évszázadok óta így élnek, de most ők is magas fokozatba kapcsoltak. Putyin körül új oligarchák sertepertélnek a kormányban, akik élet és halál urai. Hiába a törvény, rájuk ez nem igazán vonatkozik.

2014-ben a Transparency International Oroszországot a világ egyik legkorruptabb országaként listázta, olyan országok mögött, mint Nigéria vagy Irán. A vesztegetés magas rangú hivatalnokok körében is gyakori. Az orosz vezetők ugyan összeraktak egy korrupció-ellenes tervet, de eddig ez kevés sikert tudott felmutatni.

Az orosz korrupció történelmi gyökerei miatt mélyülhetett el ennyire. A vesztegetés elfogadottsága a XVI. század környékén kezdett kialakulni, amikor az ország hivatalnokai gyakran nem is kaptak fizetést, hanem arra bíztatták őket, hogy fogadjanak el ajándékokat és élelmet a polgároktól. Ez kényszerré vált, mikor az orosz hercegeknek már nem volt pénzük fizetséget adni. Az orosz korrupció igazi üzletággá fejlődött.

Az AP egyik riportere arról beszélt, hogy egy évbe telt, míg megszerezte a jogosítványát, mert megtagadta a kenőpénz megfizetését. A vesztegetés mára annyira elburjánzott, hogy az ország gazdasági teljesítménye közvetlenül függ az illegális források vándorlásától. 2007-ben a Világbank megállapította, hogy az orosz nemzeti össztermék közel ötöde az árnyékgazdaságban képződik.

Az orosz pénzügyminiszter, Anton Siluanov nemrégiben kijelentette, hogy évi mintegy 90 milliárd dollárnyi adóbevételtől esik el az ország a feketegazdaság miatt, és mert a cégek eltüntetik a nyereségüket az állam elől.

Putiyn korábban egy grandiózus ígéretet tett arra, hogy a korrupció gyökerét kihúzza. De 15 évnyi államvezetése után most a legtöbben úgy vélik, hogy az orosz kormány leginkább oligarchákból áll, köztük Putin személyes barátai és családtagjai. Ezek az elit kormánytagok extrém gazdagok, és immunisak a vádak ellen, ugyanis Putyinnak szüksége van a támogatásukra. Az orosz politikusok hatalmas befolyással rendelkeznek a bírói rendszer felett, amely az ENSZ megfigyelései szerint sérti a jogrend függetlenségét.

Legkorruptabb

A média kritikus hangjait az állam teljességgel elfojtja. Oroszországban nem beszélhetünk szabad sajtóról, a legtöbb médiumot a kormány birtokolja. Minden egyéb médiumot arra kényszerítenek, hogy önmagát cenzúrázza, mert hatalmas bírságokat szabnak ki rájuk, sőt, akár börtönbüntetés fenyegeti őket. Egy őszinte ellenzékit (Alexei Navalny), aki sokat bírálta Putyin rendszerét a korrupció miatt 3,5 év felfüggesztett szabadságvesztésre és házi őrizetre ítéltek, még az internet- és telefon használattól is eltiltották.

175 ország közül Oroszország a 136-ik legkorruptabb állam, a G20 országok között a legutolsó. A törvények ellenére is a korrupció ellenőrizetlenül fejlődik. Az anti-korrupciós terveket 2008-ban mutatták be először, majd maga Putyin újította fel őket a következő években. Ezek arról rendelkeznek, hogy a kormány tisztségviselők bevételeit nyilvánossá kell tenni, akárcsak a kormány és az üzleti élet bármely szerződését. De a legtöbb bűnös hivatalnok most is büntetés nélkül működik. Úgy tűnik tehát, Putyin kormánya tovább folytatja az évszázados hagyományokat, minden marad a régi: a keleti nagyhatalom megmarad tekintélyelvű és korrupt.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik