Gazdaság

Lélektani határ alá esett a nyersolaj ára

olajkut(210x140).jpg (Array)
olajkut(210x140).jpg (Array)

Erre számíthatnak az autósok

​Kedden folytatódott a kőolaj péntek óta tartó jelentős árcsökkenése, kora délután a Brent olajfajta hordónkénti ára már a lélektaninak számító 40 dollár alatt állt.

Az északi-tengeri Brent hordónkénti ára 77 centtel (1,89 százalékkal) 39,87 dollárra süllyedt 15 órára, ilyen alacsonyan utoljára 2009 februárjában állt.
Ugyanekkor a nyugati féltekén irányadó WTI amerikai könnyűolajfajta hordónkénti ára 1,06 dollár (2,80 százalék) eséssel 36,68 dolláron állt.

Egy hete kedden a Brent 44,44 dolláron, a WTI 41,85 dolláron, egy éve a Brent 69,38 dolláron, a WTI 65,97 dolláron zárt.
A kőolaj árának péntek óta felgyorsult csökkenését az okozza, hogy a világ olajtermelésének mintegy harmadát adó Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) nem csökkentette kitermelési limitjét.

25 éve együtt! Ünnepeljen velünk!

bonbons

Regisztráljon most és ajándék szakmai könyvet nyerhet!

Az OPEC pénteki féléves közgyűlésén nem állapodtak meg új termelési kvótában, így a korábbi napi 30 millió hordós kvóta marad érvényben. Valójában azonban egyes becslések szerint a kartell termelése már meghaladja a 32 millió hordót, és a túlkínálat tovább nő, ha Irán januártól nagyobb mennyiséggel lép ki a piacra.

A közgyűlés évtizedek óta először végződött úgy, hogy nem határoztak meg kitermelési limitet. A csoporttagok eltérően vélekednek arról, hogy az Iránból – a nyugati szankciók feloldása után – érkező kőolajat hogyan építsék be a csoport kitermelésébe.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik