Gazdaság

Erdogan ellenfelét támogató rendőröket tartóztattak le Törökországban

A török hatóságok őrizetbe vettek kedden 18 embert, köztük több magas rangú rendőrt az államfő ellenfelének számító Fethullah Gülen iszlám hitszónok feltételezett támogatói elleni nyomozás keretében – jelentette az Anadolu török állami hírügynökség.

Országszerte 13 tartományban 27 rendőrtiszt ellen adtak ki letartóztatási parancsot a Recep Tayyip Erdogan elnök hatalmára a gyanú szerint veszélyt jelentő hitszónok támogatói ellen folyó vizsgálat keretében – írták.

Gülenisták

A Gülen állítólagos híveit célzó hatósági fellépés szüntelenül folyik azóta, hogy az Erdogan által alapított Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) november 1-jén megnyerte az előre hozott választásokat. Novemberben több tucat embert, köztük rendőrtiszteket és tisztviselőket vettek őrizetbe a nyugat-törökországi Izmirben a “gülenista terrorcsoporttal” való állítólagos kapcsolat miatt.

Az 1999 óta az Egyesült Államokban önkéntes száműzetésben élő Fethullah Gülen korábban Recep Tayyip Erdogan török elnök szövetségese volt, egy ideje azonban legfőbb ellenfelének számít, és úgy tudni róla, hogy jelentős befolyásra tett szert az igazságszolgáltatásban és az államigazgatásban. Erdogan azzal vádolja a befolyásos hitszónokot, hogy “párhuzamos államot” akar kiépíteni a török államon belül, és hogy 2013-ban egy korrupciós botrány kirobbantásával el akarta távolítani őt – akkor még mint kormányfőt – a hatalomból. Az ügyészség ezért 34 évig terjedő szabadságvesztést kér Gülenre.

25 éve együtt! Ünnepeljen velünk!

bonbons   Regisztráljon most és ajándék szakmai könyvet nyerhet!

 

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik