Gazdaság

A menekültek egységes európai elosztását sürgeti az osztrák igazságügyi miniszter

A dublini rendszer hiányosságai miatt a menedékkérők egységes európai elosztását és uniós menekültjogot szorgalmaz az osztrák igazságügyi miniszter – számolt be a politikus Brüsszelben bemutatott terveiről a Kurier című osztrák lap kedden.

Wolfgang Brandstetter egységes szabályozást szorgalmazott az olyan menekültstátus iránti kérelmek elbírálására, amelyeket az uniós hatóságokhoz külföldön, vagy az uniós határoknál létesítendő, uniós üzemeltetésű menedékkérő-regisztrációs központoknál – az úgynevezett hot spotokon – nyújtanak be. A javaslat szerint pozitív elbírálás esetén a menedékkérő beutazási vízumot kapna, így elkerülhetővé válna, hogy igénybe vegye az embercsempészek szolgáltatásait.

Ki, mikor, milyen feltételek között

Az Osztrák Néppárt (ÖVP) soraiba tartozó politikus egységes jóváhagyási folyamatot és kritériumrendszert szorgalmaz, és egységes követelményeket az alapellátásban, valamint a menekültügy költségeinek valamennyi uniós tagállam közötti igazságos elosztását. Brandstetter szerint az uniós menekültpolitikának magában kell foglalnia az eljárások végrehajthatóságának biztosítását, valamint a menekültek “uniós szinten történő” elosztását egyaránt.

A miniszter így szeretné elkerülni, hogy Európának a túlterhelt vagy a vonakodó, populista áramlatok nyomása alatt álló tagállamokkal a menekültek tényleges elosztásáról kelljen tárgyalni.

Sokkal inkább a menekültügyi eljárások felelősségteljes elosztásáról és lefolytatásáról kellene tárgyalni, mielőtt ellenőrizetlen menekültáradatot kockáztatunk

– jegyezte meg. Európának ellenőriznie kell, hogy ki, mikor és milyen feltételek között utazik be a kontinensre – hangsúlyozta a miniszter.

25 éve együtt! Ünnepeljen velünk!

bonbons   Regisztráljon most és ajándék szakmai könyvet nyerhet!

 

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik