Gazdaság

Varga: a kormány 1000 milliárdos tehertől védte meg a lakosságot

24.hu
24.hu

hírfaragó. 2015. 12. 07. 21:55

2015 legfontosabb gazdaságpolitikai lépése és eredménye a devizahitelek kivezetése volt – fogalmazott a nemzetgazdasági miniszter.

A kormány – a Magyar Bankszövetség és a jegybank közreműködésével – 1000 milliárd forint tartozásnövekedéstől védte meg a lakosságot, az önkormányzatokat és az államháztartást – mondta Varga Mihály A Magyar Bankszövetség év végi budapesti összejövetelén.

Magyar kézben a magyar hitel

A devizaalapú fogyasztói jelzáloghitelek kivezetésével mintegy félmillió család kerülte el a szélsőséges és előre nem kiszámítható árfolyamváltozásokból adódó kockázatokat.

Elértük, hogy a teljes lakossági hitelállományban a hazai devizahitelek – pénzügyi rendszert is gúzsba kötő – 73 százalékos aránya 2016-elejére kevesebb, mint 1 százalék lesz – mondta. Hozzátette:

az ország egyre közelebb kerül ahhoz is, hogy a magyar államadósság nagyobb része is magyar befektetők kezében legyen.

Idén júniusban már az adósság fele hazai szereplők kezében volt. Ez csökkenti az ország külső sérülékenységét, emellett az adósság után fizetett kamat nagyobb része marad az országhatárokon belül. Varga Mihály kifejtette: Magyarország az Európai Unió leggyorsabban növekvő államai közé tartozik, a foglalkoztatás több évtizede nem látott rekordszintet ért el.

A hitelezés bővítése

A munkában állók száma 2014-ben 208 ezerrel nőtt, amit az idei első három negyedévben további 107 ezer fős növekedés követett. Mindezek eredményeként a családok vásárlási kedve visszatért, mivel jövedelmi kilátásaikat is egyre pozitívabban értékelik. A kiskereskedelmi forgalom 2014-ben 5,1 százalékkal, 2015 októberéig 5,8 százalékkal bővült – mondta.

A pénzügyi szektor előtt álló feladatokról szólva Varga Mihály leszögezte: a magyar gazdaság növekedési ütemének megőrzéséhez, valamint gyorsításához elengedhetetlen a hitelezés bővítése, amihez alapvetően pozitív ösztönzők vezethetnek. Emlékeztetett, a kormány elkötelezett az EBRD-vel kötött megállapodás mellett.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Beregszász, 2015. március 19.  
Vásárló fizet az egyik élelmiszer áruházban a kárpátaljai Beregszászon, a Bohdana Hmelnickoho utcában 2015. március 18-án. Ukrajnában a nemzeti valuta leértékelődése miatt leginkább az alapvető élelmiszerek drágultak, a hrivnya értékének ingadozása miatt egy napon belül is változnak az árak.
MTI Fotó: Balázs Attila
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.