Gazdaság

Töpörödik a magyar középosztály, de a gazdagok még jobban járnak

családi pótlék (családi pótlék, )
családi pótlék (családi pótlék, )

Bár tavaly a középosztály és az alsó társadalmi rétegek bevételei nőttek a legnagyobb ütemben, de azért ez ne tévesszen meg senkit: 2010 óta a felső egymillió jövedelme bővült a legjobban, konkrétan négyszer olyan gyorsan, mint az alsó egymillió emberé – írta a Portfolió.

Miközben a számok szintjén javul az általános életszínvonal, a jövedelmek megoszlása a népességben egészen más képet mutat. 2010 óta a középosztály és a szegények jövedelmi aránya csökken, a gazdagoké brutálisan nő.

2010 és 2014 között a legszegényebb jövedelmi tizedben az egy főre jutó nettó jövedelem nominálértéken 5,2 százalékot emelkedett, miközben a legfelső tizedben 20,7 százalékkal.

A legfelső jövedelmi tizedbe tartozók nettó átlagjövedelme 64 százalékkal volt magasabb, mint az alatta lévő tizedben. Ugyanez az arány 2007-ben még “csak” 55 százalék volt, míg 2010-ben 58 százalék.

A legalsó decilisben évi nettó 317 ezer/havi nettó 26 ezer forint jövedelem jut egy főre, miközben a legfelsőben évi 2 millió 600 ezer/havi 220 ezer forint, vagyis több mint nyolcszoros a különbség.

Összességében tehát, bár 2013 és 2014 között arányaiban az alsó társadalmi rétegek bevételei nőttek a leginkább, több év átlagában nem ilyen kedvező a helyzet, 2010-től az alsó társadalmi rétegek jövedelme alig-alig bővült.

Az elmúlt öt év legaggasztóbb jelensége a társadalmi csoportok erősödő jövedelmi polarizációja: miközben a középosztály aránya csökkent, a felső és felső-közép, illetve az alsó jövedelmi rétegek súlya nőtt a népességen belül, írta a lap.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik