Gazdaság

Közmunka: vannak megyék, ahol elkeserítő a helyzet

kozmunkasok(210x140).jpg (Array)
kozmunkasok(210x140).jpg (Array)

25 éve együtt! Ünnepeljen velünk!

bonbons

Regisztráljon most és ajándék szakmai könyvet nyerhet!

A kormány azt ígérte, hogy a közmunka révén a tartós munkanélküliek könnyebben el fognak tudni helyezkedni az elsődleges munkaerőpiacon. A számok azonban nem ezt mutatják – nagyon kevesen tudnak továbblépni, hiába vannak a képzések is.

Ez a Gúr Nándor és Mesterházy Attila MSZP-s képviselők írásbeli parlamenti kérdésére Pintér Sándor belügyminiszter által adott válaszból derült ki – figyelt fel rá az Mfor.hu. A képviselők arra voltak kíváncsiak, hogy hányan kerültek ki a közfoglalkoztatási programokból, hánynak ért véget a képzése, és közülük hányan voltak azok, akik az elsődleges munkaerőpiacon tudtak elhelyezkedni.

2015 első félévében összesen ugyanis 224 322 ember került ki a közfoglalkoztatás rendszeréből, ebből 43 055-en (19 százalék) tudtak elhelyezkedni az elsődleges munkaerőpiacon – derült ki Pintér válaszából. Akik képzésben is részt vettek, azoknál 20 százalékos volt az arány. Ami nem is rossz. A belügyminiszter adatai azonban csak első ránézésre árulkodnak egy idei kisebb sikertörténetről – állapítja meg a lap. Az átlagban vannak ugyanis olyan megyék ahol ennél gyengébb az eredmény (és épp azok a megyék, ahol eleve nagy a gond, Borsod-Abaúj-Zemplén, Baranya És Szabolcs-Szatmár megyékben), sőt olyanok is, ahol a képzésben részt vettek kevésbé találtak munkát, mint akiket nem oktattak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik