Gazdaság

Nem csak a kávé lesz luxuscikk

A WWF közzétette az éghajlatváltozás élelmiszerekre gyakorolt hatásairól készített jelentését.

A fogyasztók hamarosan érezni fogják, hogy a klímaváltozás a szupermarketek polcaira is hat az egyes termékek elérhetőségénél és árában. A Természetvédelmi Világalap (WWF) Vihar előtti csend címen kiadott jelentésében négy, világszerte fogyasztott mezőgazdasági termék – kávé, narancs, mogyoró és banán – példáján át mutatja be a klímaváltozás drasztikus hatásait.

Thilo Pommerening, a WWF Németország szakértője a klímaváltozásról azt mondta, hogy az extrém időjárási jelenségek aszályok, árvizek miatt már jelenleg is számos mezőgazdasági termény hozama csökkent.

Arra számíthatunk, hogy a jövőben további terméskiesést tapasztalhatunk a változások következtében. Az éghajlatváltozás negatív hatásai ugyanis a jövőben tovább fognak erősödni, a globális felmelegedés és az ehhez történő alkalmazkodás mértékétől függően. A jelenlegi brazil és kaliforniai aszályok ízelítőt adnak abból, hogy mi vár ránk.

A világ legnagyobb civil természetvédelmi szervezete jelentésében kiemeli, hogy a globális felmelegedést okozó üvegházhatású gázok kibocsátásának drasztikus korlátozása nélkül, a ma még gyakran fogyasztott élelmiszerek egy részéhez sokkal nehezebb lesz hozzájutni a közeljövőben. Thilo Pommerening szerint a terméscsökkenéssel érintett országoknak segítséget kellene kapniuk az éghajlatváltozáshoz történő alkalmazkodáshoz.

Míg az éghajlatváltozás hatásai az élelmiszerekre – azaz a magasabb árak vagy minőségcsökkenés) az iparosodott országokban még elviselhetőek, a fejlődő országokban élő gazdálkodók és mezőgazdasági munkások számára drámaiak lehetnek.

A világ kávétermésének felét adó Brazíliában és Vietnámban az évszázad közepére a jelenlegi termőterület fele termelésre alkalmatlanná válhat az éghajlatváltozás miatt. Az elmúlt évtizedben a növekvő vízhiány már eddig is drasztikus terméscsökkenést eredményezett mindkét országban. Vietnám egyike azon országoknak, amelyet a leginkább sújt az éghajlatváltozás.

A banán termelése is erőteljesen visszaeshet. A melegebb idő, a viharok, áradások kedveznek a gyümölcsre veszélyes baktériumok, gombák elterjedésének. Külön kihívás, hogy a banántermelés jó része egyetlen fajtán alapul, egy-egy betegség szinte a teljes globális termést tönkreteheti. A világ harmadik legnagyobb exportőreként nyilvántartott Kolumbiában a banántermelésre alkalmas terület 60 százaléka tűnhet el 2060-ra.

A narancsnak leginkább az aszály árt. A világon elfogyasztott narancslé fele Brazíliából származik, a termelés 80 százalékát egyetlen állam, Sao Paulo adja, ahol ehhez már intenzív öntözés szükséges, ami 40 éve még egyáltalán nem volt elterjedt. Az ültetvények területe délre tolódott az éghajlatváltozás miatt. A kaliforniai és floridai termelőterületek is egyre inkább érintetté válnak vagy a vízhiány, vagy a tengerszint-emelkedés miatt.

A mogyoró világpiacán Törökország részesedése 70 százalékos. Tavaly egy hatalmas terméskiesés a világpiaci ár megduplázódásához és az európai csokoládé-gyártók beszerzési stratégiájának megváltozásához vezetett. A török környezetvédelmi minisztérium szerint Törökországban a termőterületek országos szintű eltolódására és terméscsökkenésre kell számítani, ami hatással lesz az ország gazdasági helyzetére is.

Mindeddig a tudomány az egyes kiemelt mezőgazdasági termékekre összpontosított.

A  WWF Németország klímaszakértője szerint azonban sürgősen foglalkozni kell az éghajlatváltozás globális élelmiszerellátásra gyakorolt általános hatásaival, mert azokat még nem vizsgálták áttekintő módon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik