Gazdaság

Magyarország jó makrogazdasági adatokkal köszöntötte a napot

penz(2)(210x140)(1).jpg (ksh, átlagkereset, fizetés, bér, )
penz(2)(210x140)(1).jpg (ksh, átlagkereset, fizetés, bér, )

A kiskereskedelmi forgalom volumene októberben 4,0 százalékkal nőtt a szeptemberi 5,1 százalékos emelkedés után az egy évvel korábbihoz képest, a naptárhatástól megtisztított adat pedig 4,5 százalékos növekedést mutat – közölte első becslése alapján csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 2,0, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 7,8, az üzemanyag-kiskereskedelemben 3,4 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene. Az év első tíz hónapjában a forgalom volumene – a naptárhatástól megtisztított adatok szerint – 5,8 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakáét.

A kivitel 6,5, a behozatal euróban számolt értéke 8,6 százalékkal haladta meg szeptemberben az egy évvel korábbit. A kereskedelmi többlet 855 millió euró volt, 85 millióval kisebb a tavaly szeptemberinél – jelentette csütörtökön második becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A KSH fölfelé korrigálta mind az export, mind az import növekedését a november 2-án kiadott első becsléséhez képest, akkor az export 5,6, az import 8,2 százalékos növekedését jelentette. A kereskedelmi aktívum is nőtt az előzetesen jelzett 814 millió euróról.

Szeptemberben a gépek és szállítóeszközök exportja 11,4 százalékra gyorsult az augusztusi 9,9 százalékos éves növekedési ütemről, a feldolgozott termékek és az élelmiszerek exportja viszont lassult.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik