Gazdaság

Látványosan csökkent az uzsoraügyek száma Magyarországon

Az utóbbi években látványosan, a felére csökkent a hatóság elé került uzsoraügyek száma Magyarországon, ami jelzi, hogy a korábbi jogszabály-módosítások elérték céljukat, nyilatkozta Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára a Magyar Időknek.

A lap szerdai számában megjelent cikkben az államtitkár hozzátette: ma már törvény szól arról, hogy harminc százaléknál nagyobb kamat nem szabható ki semmilyen megállapodásban, emellett a kétes hitelezőket egyre hatékonyabban sikerül leleplezni.

Egy 2011-es jogszabályváltozás nyomán börtönbüntetésre számíthat, aki mások szorult helyzetét kihasználva köt ki a megállapodásban aránytalanul nagy kamatot vagy más ellenszolgáltatást, és emiatt az adós nélkülözésre kényszerülhet. A szigorú paragrafusok bevezetését követő években a korábbiaknál sokkal többen kerültek rács mögé – mutatott rá az államtitkár, aki szerint a lebukás valós lehetősége sokakat elrettenthetett, így az elfogott uzsorások egy részének helyét nem vették át mások.

Az Országos Rendőr-főkapitányság a lapot arról tájékoztatta, hogy 2013-ban 320 uzsoraügyet regisztráltak, ehhez képest tavaly 125-re csökkent az ilyen esetek száma.

A rendőrségi adatokból az is kiderült, hogy az elkövetői kör jellemzően családokon belül szerveződik, és az ügyek szereplőinek nagyjából kétharmada nem jutott túl az általános iskolán.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik