Gazdaság

Szeretné megtudni mire megy el a közpénz? Kösse fel az alsóneműjét!

nagyító (nagyító, )
nagyító (nagyító, )

Az új közbeszerzési törvény novemberi hatálybalépését követően nem minden közbeszerzés kiírása állt le: november 1. és 29. között ugyanis 21 darab, nemzeti eljárásrend szerinti közbeszerzés tervezett indításáról tettek közzé tájékoztatót az ajánlatkérők – számol be a napi.hu. Ezt “összefoglaló tájékoztatásnak” nevezi az új közbeszerzési törvény, amely lehetővé teszi, hogy ezen tájékoztatónak a Közbeszerzési Hatóság (KH) honlapján – tehát nem a Közbeszerzési Értesítőben – történő közzétételével elinduljanak a nemzeti eljárásrendben – írják.

A portál tulajdonképpen azt szúrta ki, hogy a Közbeszerzési Hatóság honlapján gyönyörűen elrejtették az adatokat, ha a gyanútlan állampolgár nekiállna utánanézni egy-egy ügynek, csak meresztené a szemét.

Mint a napi.hu írja, a novembertől hatályos eljárási szabályok szerint az ajánlatkérők továbbra is meghívhatnak három gazdasági szereplőt a közbeszerzésre, de az eljárás megindítása előtt legalább öt munkanappal a közbeszerzés fő adataival egy “összefoglaló tájékoztatást” is közzé kell tenniük a KH honlapján. Ez alapján bármely más ajánlattevő is jelezheti érdeklődését a beszerzés iránt, így az ajánlatkérőnek az általa kiválasztott három ajánlattevő mellett azoknak is el kell küldenie a közbeszerzést megindító felhívást, akik jelezték az érdeklődésüket. A gond éppen csak annyi, hogy az „összefoglaló tájékoztatásokat” kész művészet megtalálni, a KH honlapján semmilyen figyelemfelkeltő információ nem olvasható ezzel kapcsolatban. Az elképesztő trükközésről a napi.hu cikke alapján a 444.hu készített képes magyarázatot.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik