Gazdaság
Algyõ, 2012. február 15.
Nyomásmérõ óra Algyõn, az MMBF Földgáztároló Zrt. szõregi biztonsági gáztározójában. A magyar földgázmezõk, a kereskedelmi tárolók és a stratégiai tároló kereskedelmi része zavartalanul táplálják be a földgázt a nagynyomású szállítórendszerbe.
MTI Fotó: Rosta Tibor

Veszélyben van-e a magyarországi gázellátás?

24.hu
24.hu

2015. 11. 26. 08:58

Korábban a témában:

Nem veszélyezteti az ország gázellátását az orosz gázszállítás leállítása Ukrajna felé, Magyarország bőséges készletekkel rendelkezik, s több forrásból akár a teljes téli lakossági fogyasztást is képes fedezni, mondta Aradszki András energiaügyért felelős államtitkár az NRGreportnak.

A tény, hogy az orosz és az ukrán fél között létrejött szerződést az orosz fél nem teljesíti, nem jelenti azt, hogy a Magyarország és Szlovákia felé érkező gáztranzitot is megszüntetnék a felek. Történt már ilyen máskor is – 2009-et kivéve – amikor kettőjük vitája nem eszkalálódott annyira, hogy leállítsák a szállítást. Mindkét félnek érdeke, hogy fenntartsa az Ukrajnán keresztül érkező tranzitot: az oroszok másképp nem jutnak gázhoz, bizonyos szankciók is lehetnek szerződéseikben, az ukránok pedig érzékelhető tranzitdíjtól esnének el – magyarázta.

Van elég tartalékban

Jelenleg nagyjából három milliárd köbméter készlettel rendelkezik Magyarország, melyet kiegészít a hazai termelés és az Ausztria felől érkező betáplálás. Kellő tartalék áll rendelkezésre ahhoz, hogy hosszú időre biztosítani tudjuk az ország gázellátását – jelentette ki.

Feltételezve, hogy idén december 31-ig nem szűnik meg a gázszolgáltatás Ukrajna felől, a lakossági ellátást ez a három milliárd köbméter onnantól kezdve lefedi. Az osztrák betáplálás mellett idén már rendelkezésre áll az évi több mint négymilliárd köbméter kapacitású magyar-szlovák tranzitvezeték, amelyet mintegy kéthetes előkészítés után bármikor üzembe tudunk helyezni. A behozatalért felelős kereskedő keretszerződései biztosítják, hogy ezekbe a vezetékekbe a megfelelő mennyiségű gáz be is kerüljön. Biztonsággal mondhatom, hogy a magyar gázellátás nincs veszélyeztetve – mondta az interjúban az államtitkár.

A teljes interjú itt olvasható.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.