Gazdaság

Megtalálták a külföldit, aki kiütötte Simicskát a földjéből

Lajos, a terminátor (Array)
Lajos, a terminátor (Array)

A Népszabadságnak sikerült megtalálnia azt a külföldi agrárgazdálkodót, aki a napokban nyolcvannyolc hektár állami földet vásárolt a győri árverésen a magyar–osztrák–szlovák hármas határ térségében.

A Rajka környékén gazdálkodó Meixner család azt a földet szerezte meg, amit a Simicska Lajos érdekeltségébe, a Mezort-csoporthoz tartozó Lajta-Hanság Zrt. bérel 2051-ig az államtól.
Paul Meixner, vagy ahogy errefelé hívják, Meixner Pál, osztrák és magyar kettős állampolgár. Telefonon érték el, tegnap Ausztriában tartózkodott. Kissé lassan, töredezve, de pontosan beszél magyarul.

A Meixner tanya Rajkához, Levélhez és Hegyeshalomhoz tartozik, a család földműveléssel és állattenyésztéssel foglalkozik. Levélen háromezer marhát tartanak, a földeken az állatok eleségét termelik meg, főleg gabonát, kukoricát.

Mindenki elismeri, hogy helyi gazdálkodó, életvitelszerűen él a magyarországi birtokán, így megérdemelten licitálhatott. A helybeliek többsége egyébként inkább osztráknak tartja őket, vannak, akik azt mondják, a magyarok elől viszik el a földet, a pénzt.

Nem azzal van baj, hogy az osztrákok stróman közreműködésével vagy más, jogilag elfogadható módszerrel licitálhatnak, ha életszerűen itt élnek és dolgoznak – magyarázza egy már nyugdíjas gazdálkodó a kocsmában. – A baj azzal kezdődött, hogy helyzeti előnybe hozták őket a magyarok kárára. Az unió jelentős mezőgazdasági támogatással segítette a megerősödésüket, ránk meg fütyült a magyar állam. Úgy tudom, Meixnerék is csaknem hárommillió eurót kaptak az uniótól, és ezzel a támogatással a megyében így is csak a hetedik helyet foglalták el a támogatottak sorában.

A föld nagyobb része a Rajka külterületén elterülő birtokon található. Összesen hatvan embert foglalkoztatnak.

A 88 hektárra Meixnerék egyedül licitáltak, így a 167 millió forintos kikiáltási áron jutottak a földhöz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik