Gazdaság

Paks 2: Putyin számára lopnak a Védegylet szerint

24.hu
24.hu

2015. 11. 25. 12:18

Hétfőn a kormány nyilvánosan is elismerte, amit a magyar közvélemény eddig csak közvetve tudhatott: azért nem írták ki 2013-ban a már előkészített nemzetközi tendert, mert felismerték, hogy nyílt versenytárgyaláson nem a Roszatom nyerne. Ezt érti Lázár János azon, hogy Brüsszel azért vizsgálja kritikusan az oroszokkal létrehozott beruházási csomag gazdaságossági paramétereit, mert “a bizottság az európai nagyvállalatok szálláscsinálójaként” jár el – írta a Védegylet az MTI-nek eljuttatott (OS) közleményében.

Valóban, az Orbán-Putyin paktum 2014 januári bejelentése után a tenderdokumentáció kidolgozásában részt vett szakértők elmondták a sajtónak: “a beruházás tervezett fajlagos ára megawattonként 1-1,5 millió, összesen tehát legalább 2,4 milliárd dollárral több, mint a fejlett országokban publikált árak. Csak találgatni lehet, hogy miért.” – tették hozzá.

A kormány célja, hogy Moszkva minél többet nyerjen a leállításon?

Ráadásul a kWh-kénti 30-35 Ft, önköltségi ár nem tartalmaz Paks2 számra hasznot – amit résztulajdonosként minden magyar polgár okkal kifogásolhat. A bolton tehát csak a hitelező, a kivitelező, urán-rúd szállító keres, de nagyon. Az önköltségi ár az ugyanilyen atomreaktorral, ugyancsak a Roszatom által építendő, ugyancsak orosz hitelből finanszírozott – céges, nem piacra termelő – finn erőmű esetében kevesebb, mint feleekkora lesz – jelentette ki közleményében a szervezet,

Lázár közölte: “Paks megy előre” – azaz a kormány célja, hogy Moszkva a lehető legnagyobb pénzt tudja majd felszámítani a tervezési költségekre és az elmaradt haszonra, amikor Brüsszel végül leállítja a menetet – összegzett a Védegylet Egyesület.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Breaking Bad
TV Series 2008 - 2013 USA
2012 Season 5, episode 2 : Madrigal
Created by : Vince Gilligan
Director : Michelle MacLaren
Bryan Cranston
Photo: Ursula Coyote.
It is forbidden to reproduce the photograph out of context of the promotion of the film. It must be credited to the Film Company and/or the photographer assigned by or authorized by/allowed on the set by the Film Company. Restricted to Editorial Use. Photo12 does not grant publicity rights of the persons represented.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.