Gazdaság

Paks II.: Brüsszel a finanszírozást is vizsgálja

paks(2b178fa3-0497-4cc9-abf0-3bbccdd33d36)(430x286).jpg (Array)
paks(2b178fa3-0497-4cc9-abf0-3bbccdd33d36)(430x286).jpg (Array)

Az Európai Bizottság úgynevezett mélyreható vizsgálatot indít annak kiderítésére, hogy a Paks II. nukleáris erőmű beruházásának finanszírozása megfelel-e az EU-s szabályozásnak – adta hírül közleményében az Európai Bizottság hétfőn.

A vizsgálat azt kívánja feltárni, vajon a magánbefektető hasonló feltételekkel finanszírozta volna-e az építkezést vagy a magyarországi befektetés állami segélynek minősül. Amennyiben úgy találják, hogy a beruházáshoz az állam támogatást nyújt, a bizottság megvizsgálja, hogy mennyiben vezethetett ez a verseny torzulásához a magyar energiapiacon – áll a közleményben.

Az Európai Bizottság múlt héten csütörtökön jelentette be azt, hogy ugyancsak a paksi erőmű bővítésével kapcsolatban kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen egy másik témában: a közbeszerzésre vonatkozó uniós szabályok megsértése miatt.

A Greenpeace kezdeményezte

A finanszírozással vizsgálatot egyébként a Greenpeace kezdeményezte még 2014 áprilisában. A döntés a zöld szervezet szerint egyértelmű vereség a magyar kormánynak, aki eddig váltig állította, hogy Paks II. finanszírozása nem tartalmaz állami támogatást.

Miután egy hét alatt az EU két eljárást is kezdett Paks II ügyében, a Greenpeace azt várja a magyar kormánytól, hogy a további károk elkerülése érdekében azonnal állítsa le az atomerőmű-bővítést.

Időt kért a Bizottság

A Magyar Kormány határozott álláspontja, hogy a Paks II. projekt nem tartalmaz állami támogatást és a beruházást egy racionális befektető is megvalósítaná, mivel a projekt várható megtérülése magasabb, mint a befektetett tőkeköltsége. A kormány azonban elkötelezett amellett, hogy a Paksi Atomerőmű állami tulajdonban maradjon, mivel csak így garantálható Magyarország energiabiztonsága, valamint a lakosság részére az olcsó és a vállalkozások számára a versenyképes árú villamos áram – áll a kormány délután kiadott közleményében.

Hangsúlyozzák: a mintegy kétéves egyeztetés során és a jelenlegi döntésben sem merült fel tiltott állami támogatás gyanúja. A magyar állásponttal ellentétes állítást az Európai Bizottság sem fogalmazott meg szerintük, hanem arról van szó, hogy mint Margrethe Vestager biztos asszony is kiemelte, “tekintettel a paksi projekt nagyságrendjére és jelentőségére”, átfogó vizsgálatot folytatnak le.

A kormány áll a vizsgálat elé, bizonyítani fogjuk, hogy a beruházás nem tartalmaz tiltott állami támogatást. Az az orosz hitel nem került lehívásra – tették hozzá.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik