Gazdaság

A német gazdaság nem zuhant meg a VW-botrány miatt sem

jaguar land rover gyár (Array)
jaguar land rover gyár (Array)
Gyorsult a német magánszektor növekedési üteme novemberben az előzetes beszerzési menedzser-indexek tanúsága szerint, ami azt sugallja, hogy Európa legnagyobb gazdaságát nem rázzák meg a kínai növekedés lassulása keltette aggodalmak és a Volkswagen autógyártó konszern károsanyag-kibocsátási botránya.

A londoni Markit Economics gazdaságkutató intézet hétfőn közölt jelentése szerint a feldolgozóipari beszerzési menedzser-index (BMI) előzetes értéke 52,6 pontra  – három havi csúcsra – emelkedett novemberben. Elemzők az október végleges adattal azonos értékre, 52,1 pontra számítottak.
A szolgáltatóipari BMI novemberei előzetes értéke 55,6 pontra – 14 havi csúcsra – növekedett az októberi 54,5 pontról. Elemzők csökkenésre, 54,3 pontra számítottak.

A feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatokból képzett összetett BMI novemberi előzetes értéke három havi csúcsra, 54,9 pontra ugrott, 0,7 ponttal meghaladva az előző havi 54,2 pontot.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági ágazat teljesítményének a növekedését, 50 pont alatti értéke pedig csökkenését jelzi. Az előzőnél magasabb, 50 pont feletti érték a növekedési ütem gyorsulását tükrözi.

A német gazdaság a megszokott módon működik

Chris Williamson, a Markit vezető közgazdásza a felmérést kommentálva rámutatott, hogy a német gazdaság a megszokott módon működik, nem volt rá érzékelhető hatással a Volkswagen szeptemberben kirobbant botránya.

Oliver Kolodseike, a Markit közgazdásza, a jelentés szerzője az adatokhoz fűzött magyarázatában úgy fogalmazott, hogy az adatok azt mutatják, a negyedik negyedévben folytatódott a német gazdaság szerény növekedése.

A feldolgozóiparban az új exportmegrendelések és a foglalkoztatottság alindexei három havi csúcsra emelkedtek, de a kibocsátás már a harmadik egymást követő hónapban mérséklődött. A szolgáltatási szektorban az új megrendelések közel négyéves, a foglalkoztatottság pedig kétéves csúcsra nőtt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik