Gazdaság

Brutális árat fizet a világ a terror miatt

terrorizmus (Array)
terrorizmus (Array)
A párizsi támadást még nem is vette figyelembe az a friss jelentés, amely szerint iszonyú nagy gazdasági károkat okoz a terrorizmus.

2014-ben a terrorcselekmények 52,9 milliárd dollárnyi kárt okoztak a világnak, ami nagyjából Bulgária teljes éves bruttó hazai termékének felel meg. Ez az összeg nagyobb, mint 2001-ben, amikor a New York-i ikertornyokat ledöntő támadás miatt 51,51 milliárd dollárnyi kár keletkezett – derül ki a Biztosítási Szemle által idézett Institute for Economics and Peace (IEP) Globális Terrorizmus Indexéből, amihez 1997 óta gyűjtenek adatokat.

A terrorizmus okozta veszteségek beárazásához az IEP az anyagi károkat, a halálesetek, súlyos sérülések “értékét” számolja ki, beleértve az orvosi ellátás költségeit, a kieső bevételeket is. Ugyanakkor nem veszi figyelembe a megemelkedett biztonsági intézkedések költségeit, a magasabb biztosítási díjakat, a támadást követő közlekedési káoszból fakadó költségeket sem.

A mostani eredmények még nem tartalmazzák a pénteki párizsi terrortámadás hatásait –azokat csak a jövő évi tanulmány számszerűsíti majd –, de a gazdasági következményeit az egész EU szinte azonnal érezni fogja. A francia GDP-re már a mostani negyedévben hatással lesz az esemény, elég ha csak a város 48 órás lezárására gondolunk – közölte az IEP ügyvezető elnöke.

A biztonsági intézkedések növelése Európa-szerte befolyásolja a szabad mozgást, ami rányomja bélyegét a termelékenységre is. Az elmúlt két évtizedben számos, nagy horderejű támadást intéztek európai fővárosok ellen, Londontól Madridig, de a nyugati halálesetek 70 százaléka olyan esetekhez köthető, amelyeket vallástalan, magányos farkasok követtek el. A feltörekvő piacokon a terrorizmus jelenti az egyik legnagyobb terhet. A régiók közül a Közel-Kelet és Észak-Afrika a leginkább érintett, 2014-ben összesen 133426 ember halt meg terrorizmus nyomán.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik