Gazdaság

Napirendre veszik az euróövezetből való kilépést Finnországban

24.hu
24.hu

2015. 11. 16. 20:03

Sokan elégedetlenek, de még mindig többségben vannak a közös valuta mellett kitartók.

Vitát rendez a finn parlament arról, hogy az ország kilépjen-e az euróövezetből – tudósít az MTI. Erről azután döntöttek, hogy már több mint ötvenezer aláírás gyűlt össze a kilépésért indított állampolgári kezdeményezésre.

Az aláírásgyűjtés még január közepéig tart, a parlamenti vitára várhatóan februárban kerül sor, de kevéssé valószínű, hogy Finnország elhagyja az eurót. Az Eurobarometer közvélemény-kutatása szerint a finnek 64 százaléka pártolja a közös valutát, igaz, ez öt százalékponttal kevesebb, mint egy éve. A finnek elégedetlenek gazdaságuk teljesítményével, a recessziót sokan az eurónak tulajdonítják.

Az euró ellenzői arra hivatkoznak, hogy az eurózónán kívüli Svédországban a gazdaság 2008 óta 8 százalékkal nőtt, míg Finnországban 6 százalékkal zsugorodott. Saját valuta híján nem lehet leértékeléssel segíteni az export versenyképességét, legfeljebb a munkaköltségek csökkentésével, különböző juttatások megvonásával, ami ellen a szakszervezetek tiltakoznak.

A jobbközép finn kormány – bár vannak euroszkeptikus tagjai – szilárdan kiáll az euró mellett, a kormányprogramban is szerepel, hogy az ország az Európai Monetáris Unió tagjaként elkötelezte magát az euróövezet stabilitásának erősítése mellett.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Fideszes vagyok, mert onnan kapok pénzt

Kommentek

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás/24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.