Gazdaság

Brüsszel a Miniszterelnökségnél vizsgálódik gyanús milliárdos pályázatok miatt

Két ügyben is bejelentés érkezett a napokban az OLAF-hoz, az Európai Csalás Elleni Hivatalhoz – írta a hvg.hu.

Az egyik a Lázár János vezette Miniszterelnökség 5 milliárd forintos tanácsadói pályázata volt, amellyel lényegében kicselezte a Miniszterelnökség az új közbeszerzési törvényt. A lap kormányközeli forrásokra hivatkozva azt írta, hogy az auditorok nem értették, miért kellett sietősen, közvetlenül az új közbeszerzési törvény hatályba lépése előtt, a régi szabályok szerint kiírni az eljárást.

A másik vizsgálat a Nemzeti Fejlesztési Programiroda Nonprofit Kft. ugyancsak 5 milliárd forintos, szintén nagy sebbel-lobbal kiírt tanácsadó tenderéhez kapcsolódik.

Az auditorokkal párhuzamosan brüsszeli szakértők az új közbeszerzési törvény és rendeleteinek a megfelelőségét is kezdték vizsgálni.

Különösen gyengének találták az építési beruházásokra vonatkozókat, és értetlenül álltak az előtt, hogy már néhány nappal a törvény hatályba lépése előtt módosítócsomag érkezett a jogszabályhoz.

Végeredmény még nincs, de „több ponton is várható” kötelezettségszegési eljárás – vetítették előre brüsszeli források a hvg.hu-nak, ami egybevág a közbeszerzéssel foglalkozó jogászok egy részének véleményével.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik