Gazdaság

Nem finom: libamáj helyett kacsamájat adtak a boltban

libamáj ()
libamáj ()

Azonnali termékvisszahívásra kötelezte a Kurunczi Hús Bt.-t a NÉBIH Kiemelt Ügyek Igazgatósága (KÜI), miután a laboratóriumi vizsgálatok bebizonyították, hogy libamáj megjelöléssel kacsamájat forgalmaztak – írta a NÉBIH közleménye.

Más simlis forgalmazókat is talált a hivatal, így több mint 2 tonna, mintegy 10 millió forint értékű hamisított terméket foglaltak le. A munkatársak országszerte több hónapig vettek mintákat fagyasztott libamáj termékekből. Az esetek többségében a fajazonossági DNS vizsgálatok kimutatták, hogy liba helyett kacsából származott az adott termék.

A hatóság kötelezte az érintett céget az általa gyártott valamennyi „fagyasztott libamáj” jelölésű termék forgalomból történő visszahívására és hiánytalan megőrzésére a vizsgálat lefolytatásáig. Az eljárás folyamatban van, a felelős megállapítását követően az élelmiszerhamisítás elkövetője milliós nagyságrendű bírságra számíthat.

Közben az Index megírta, hogy a Kurunczi Hús Bt. egyik közvetett tulajdonosa, Ferenczy Anikó a Magyar Turizmus Zrt. egyik vezetője, aki 2012-től idén március közepéig volt tulajdonos.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik