Gazdaság

Komoly uniós pénz úszhat el

Az új mentőállomások felét, a felújítandók harmadát nem sikerült még használatba venni, pedig a fejlesztést szolgáló uniós programot már készre jelentették. Van, ahol a pályázatban eltervezett összegnek alig a negyedét fordították az állomás felújítására – írja a Népszabadság.

Mentőfejlesztésre 11 milliárd forintot kapott 2009-ben Magyarország európai uniós forrásokból. Ám ha novemberig nem sikerül befejezni a beruházásokat, a programot már csak az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) költségvetéséből lehet finanszírozni. A határidő alól felmentést csak a mentőkocsik defibrillátorral való fölszerelésére kapott az OMSZ november végéig.

A Népszabadság információi szerint az újonnan építendő 22 mentőállomás közül mindössze 11-et vettek használatba. A befejezetlen állomások között van olyan, amely műszakilag ugyan elkészült, de a működéséhez még nincs használatbavételi engedély, és sok helyre nem sikerült mentő szakembereket találni. A hatvan felújítandó mentőállomás közül a lap szerint körülbelül húsz nem készült el az uniós pályázatban előírt október végi határidőre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik