Gazdaság

Varga: Még több kerítést!

Magyarország határzár telepítését javasolja más országoknak. Ezzel címmel közölte az írást a Frankfurter Allgemeine Zeitung.

A konzervatív német lap a cikket újságírója a nemzetgazdasági miniszterrel folytatott beszélgetése alapján közölte, olyan alcímmel, amely szerint a “pénzügyminiszter” szerint az EU-nak figyelembe kell vennie a határzár költségét a deficit kiszámításában. A magyar kormány igazoltnak tartja menekültpolitikája helyességét, más országoknak is javasolja, hogy műszaki zárral biztosítsák határaikat.Varga Mihály emlékeztetett rá, hogy már vannak követők.

Jó példának tartom a zöldhatár számunkra hasznos és sikeres védelmét egy kerítéssel az illegális bevándorlók ellen. Miután Magyarország elindult ezen az úton, ugyanebbe az irányba mozdultak el más EU-országok, köztük Ausztria, Szlovénia és Horvátország.

A miniszter kitérő választ adott arra, Németországnak is javasolja-e a lépést.

A menekültek 95 százaléka Németországba akar menni, nem veszem magamnak a bátorságot, hogy tanácsokat adjak a szövetségi kormánynak.

Varga Mihály hét elején Berlinben találkozott német kollégáival, Sigmar Gabriel gazdasági miniszterrel és Wolfgang Schäuble pénzügyminiszterrel. El akarja érni, hogy az európai stabilitási paktum és a maastrichti konvergencia-kritériumok betartásának vizsgálatánál ismerjék el a határok biztosításának és a “menekültek továbbításának” költségeit – írta a FAZ munkatársa. Magyarország 2015-re 200 millió euró kiadást tervezett e célra, az Európai Bizottság ebből csupán 4 millió eurót biztosít – olvasható a lap gazdasági rovatában.

Olaszországgal, Ausztriával, Görögországgal és Máltával együtt az a meggyőződésünk, hogy az EU-nak figyelembe kell vennie az államháztartási hiány kiszámításában a migráció által keletkező aránytalanul nagy költségeket.

A magyar miniszter az ügyet fel akarja vetni az uniós pénzügyminiszterek jövő heti értekezletén és abban bízik, meg tudja győzni Wolfgang Schäublét, aki ellenzi a törekvést. Varga Mihály nem osztja Angela Merkel német kancellár aggodalmát, hogy a határzárak katonai összeütközésekhez vezethetnek a balkáni útvonalon. Ő nem a fegyveres konfliktusoktól tart, hanem attól, hogy

 hirtelen megindul az a 30-40 millió ember, akik útra készen állnak Szíriában, Afganisztánban, Bangladesben vagy Afrikában.

Úgy vélte, a menekülthullámot két tényező erősítette fel: az egyik az, hogy Németország és Ausztria gyakorlatilag megnyitotta határait, a másik pedig az, hogy nincs egységes uniós menekültpolitika. Magyarország ezért arra kényszerült, hogy cselekedjen és védje meg a schengeni övezet külső határát.

Varga Mihály szerint idén nagyjából 400 ezer migráns érkezett Magyarországra, közülük 176 ezret regisztráltak a magyar hatóságok. A határzár óta naponta csupán 10-20 menekült érkezik. A miniszter reméli, hogy a menekültek által keletkezett terhek ellenére a hazai össztermék (GDP) 2,4 százalékán lehet tartani az államháztartási hiányt.

A lap egy másik cikkben is idézte a nemzetgazdasági minisztert. A Volkswagen (VW) konszern dízelbotrányának új fejleményeiről szóló összefoglaló szerint Varga Mihály aggodalmának adott hangot a botrány hatásait illetően. Idén szerinte az nem gyengíti a magyar gazdaságot, de hosszabb távú következményeket még nem lehet felmérni.

Mint mondta: világos, hogy veszélyeket is rejt magában a szoros integráció a nemzetközi autóiparral. Ez az ágazat termeli meg a magyar GDP 7 százalékát. “Az előny egyben hátrány is” – mondta a miniszter, kiemelve, hogy a kormány a VW-botrány nyomán törekszik “a gazdaság diverzifikálásának felgyorsítására”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik