Gazdaság

Új Kádár-kockák fogják elárasztani a magyar vidéket

ocsai-lakopark(960x640).jpg (Array)
ocsai-lakopark(960x640).jpg (Array)

Az egykori Kádár-kockákat idézi a kormány új elképzelése, miszerint előre elkészített típustervekkel lehetne új házakat építeni – írta a Népszabadság pénteki lapszáma.

A tervek illetéke olcsóbb lenne az építészek terveihez képest, és az engedélyeztetéssel sem kellene bíbelődni. Az építész szakma távolról sem boldog, illetve az is kérdéses, hogy milyen rétegek akarnak és tudnak ilyen házakat építeni.

A lapnak nyilatkozó Kévés György Ybl- és Kossuth-díjas építész szerint ez degradálja az építész szakmát, ráadásul sokan csak a jóval alacsonyabb bevételt jelentő munkákhoz fognak így hozzájutni, valamint a fiatal építészek gyakorlóterepe is megszűnik.

Az egyszerűsített eljárás a 160 négyzetmétert meg nem haladó alapterületű, legfeljebb háromszintes – pince, földszint, tetőtér – lakóépületekre lenne érvényes.

Például ilyenre, mint az ócsai lakópark házai:

ocsai-lakopark(960x640).jpg (Array)
ocsai-lakopark(960×640).jpg (Array)

Kévés György szerint az sem szerencsés, hogy a Horthy-barokk és a szocreál után ismét kialakulhat egy politikára hajazó magyaros építészeti stílus.

A Magyar Építészkamara nem látja ilyen sötéten a helyzetet, ők működnek együtt a Miniszterelnökséggel a mintatervek kiválasztásában – a terveknek a tájegységekre és a környezetre jellemző építészeti elemekkel is rendelkeznie kell majd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik