Gazdaság

Már naponta egymilliárdan facebookoznak

24.hu
24.hu

hírmunkás. 2015. 11. 05. 16:59

Nőtt a cég forgalma és nyeresége a harmadik negyedévben, szeptemberben már napi átlagban is egymilliárd felhasználó lépett be - elsősorban a mobilos reklámbevételeken sikerült javítani.

A harmadik negyedévben bő negyven százalékkal 4,5 milliárd dollárra emelkedett a Facebook bevétele, a nyereség pedig a fejlesztési beruházásokra fordított nagy összegek ellenére is tizenegy százalékkal 891 millió dollárra nőtt.

4,3 milliárd dollár volt a bevétel

Szeptemberben már napi átlagban egymilliárd felhasználó lépett be a közösségi hálózatba. Az egymilliárdos napi felhasználói küszöböt augusztusban lépte át a Facebook. A regisztrált felhasználók száma pedig 1,55 milliárd.

A napi felhasználók száma 17 százalékkal, a regisztrált tagok száma 14 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest a harmadik negyedévben.

A bevétel növekedése elsősorban a mobil készülékek használatának tulajdonítható: a 4,3 milliárd dolláros reklámbevétel 78 százalékát generálták az idei harmadik negyedévben mobil eszközök, szemben az egy évvel korábbi 66 százalékkal. Az egymilliárd napi látogatóból 894 millió mobil készüléken használta a közösségi hálót.

Költöttek a fejlődő világ internetére

A cég 780 millió dollárt fordított fejlesztési beruházásokra a negyedévben. A beruházások elsősorban a nagy adatmennyiségek kezeléséhez és feldolgozásához szükséges infrastruktúra kiépítését, az Oculus Rift háromdimenziós szemüveg fejlesztését, valamint a fejlődő régiókban egymilliárd ember internet kapcsolathoz való juttatását szolgálták.

Sheryl Sandberg, a Facebook ügyvezetője szerint az Egyesült Államokban már minden öt perc internetes csatlakozási időből egy percet a Facebook hálózatán töltenek el a felhasználók. A közösségi hálón napi nyolcmilliárd alkalommal tekintenek meg videókat, a Messenger csevegőben pedig havonta 9,5 milliárd fotót küldenek egymásnak.

A Facebook tulajdonában lévő Instagram fotómegosztó közösségi hálózat 400 millió, a Messenger csevegő szolgáltatás 700 millió, a WhatsApp csevegő szolgáltatás pedig 900 millió felhasználóval rendelkezik.

A Facebook már megkezdte a reklámok közvetítését az Instagram fotómegosztó szolgáltatáson is, ennek bevételéről azonban egyelőre nem tett közzé adatokat. Az eredmény beszámolóról tartott telekonferencián megválaszolatlan maradt az az újságírói kérdés, hogy a tavaly 22 milliárd dollárért megvásárolt WhatsApp szolgáltatást mikor fogja be bevétel termelésre a Facebook.

A Facebook részvénye a beszámolót követően a tőzsdén kívüli kereskedelemben három százalékkal erősödött.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.