Gazdaság

Hazavágták Putyin birodalmát

Szinte nincs olyan főbb makrogazdasági terület, ahol ne a recesszió jeleit látnánk az orosz gazdaságban. Az alacsony olajár és az embargók nagyon hazavágták Putyin birodalmát. Megnéztük az idei számokat. Ha ez jövőre is így marad, akkor nagy bajban lesz az új keleti partnerünk.

Az orosz GDP 2015 harmadik negyedévében az előző évhez képest már 4,3 százalékkal zuhant. A korábbi növekedés az ukrán katonai válság és az ezt követő kereskedelmi embargók bevezetése óta eltűnt a rendszerből. Persze ez még sehol nincs a 2009-es második negyedévi 11,2 százalékos eséstől, de jól tudjuk, hogy akkor az egész világ gazdasági válságban volt. Most már a lakosok is érzik a pénztárcájukon a dolgot, az infláció ugyanis 15 százalék felett jár, vagyis ennyivel drágul az élet Oroszországban, és ez éppen az év eleji válsághelyzet óta ugrott meg. Na jó, hol van ez a 2300 százalékos ’92-es rekordtól – mondhatnánk, de akkor épp a történelmi Szovjetunió esett darabokra, más volt a helyzet.

Az orosz lakossági fogyasztás 2015-ben már 10 százalékos esésben áll, a legutóbbi, szeptemberi forgalmi adat idén a rekord alacsony. Nem is csoda, hiszen a rubel a dollárral szemben nyár óta ismét nagyon jelentősen gyengült és az év eleji, válság közeli állapotba került. Az orosz jegybank intervenciója ezek szerint hiába fejtette ki a piacokat nyugtató hatását, az alacsony olajárak Oroszországban valójában minden gazdasági teljesítményre nagyon rányomják a bélyegüket. Az orosz export egyik meghatározó alapanyaga ugyanis éppen az olaj, a petróleum és földgáz, ezek együttesen az export 68 százalékát teszik ki, márpedig az orosz export volumene majdnem feleződött 2014-hez képest. Az import sincs jobb helyzetben, a bevezetett kereskedelmi embargó, vagyis a beviteli tilalmak hatását jól megmutatja az import volumenét rajzoló grafikon. Nem csoda, hogy az orosz üzleti bizalmi index megint padlóra került és teljes évben negatív tartományban láthatjuk. Ugyanígy a beszerzési menedzser index is, ami 50 százalékpont alatt ragadt, vagyis a jelzőérték rosszat sejtet a vállalatok növekedési várakozásaival kapcsolatban. De ami legjobban mutatja, hogy hogyan fagy le a gazdaság szíve, a bankrendszer, az a hitelezési ráta zsugorodása.

Szóval 2015 nagy törés az orosz gazdaság életében, de 2016 még durvább lehet. Anton Siluanov orosz pénzügyminiszter tájékoztatása szerint, ha ilyen alacsonyan marad az olajár, kimerülhet ez elmúlt másfél évtizedben olaj- és gázbevételekből felállított orosz tartalékalap. Ezzel a pénzügyi rendszer össze is omolhat. Már 2015-ben lefeleződik az alap, és még egy ilyen év után elkezdődhet az eladósodás, hiány keletkezik az állami büdzsében. A folyamat csak akkor áll meg, ha 70 dollár körüli értékre emelkedne vissza az olaj ára. Ha hiszünk annak, hogy ez a nem áll a nyugati nagyhatalmak vagy a szaúdiak vezette OPEC érdekében, akkor viszont majdnem biztosra vehető, hogy nem fogják hagyni az olajárat drágulni. Erre mondja a magyar, hogy ez: kivéreztetés.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik