Gazdaság

3 milió menekültre számítanak Európában a következő években

24.hu
24.hu

2015. 11. 05. 14:09

Az Európai Bizottság azzal számol, hogy 2017-ig 3 millió menedékkérő érkezik az Európai Unióba – derül ki a brüsszeli testület által csütörtökön közzétett őszi gazdasági előrejelzésből az MTI tudósításában.

Az elemzés külön kiemeli, hogy az érkező menekültek számának idei gyors és meredek emelkedését csak gazdasági szempontból vizsgálja, társadalmi és politikai hatásait nem feladata értékelni.

A migrációs válság jelentős terhet jelent bizonyos tagállamok számára, legyen szó tranzit- vagy célországokról – állapítja meg a bizottság, hozzátéve: tavaly január óta körülbelül 1,2 millióan adtak be menedékkérelmet az unióban. Említést tesz a brüsszeli testület arról is, hogy az uniós határőrizeti ügynökség, a Frontex adatai szerint 2015 első három negyedévében 710 ezer határsértő érkezett az unióba.

Brüsszel arra számít, hogy a 2017-ig tartó időszakban a menedékkérők beáramlásának üteme fokozatosan normalizálódik, és további hárommillióan érkeznek.

Ennek gazdasági hatása a bizottság elemzése szerint tagállamonként eltérő lesz, az összesített hatás viszont akár enyhe pozitív gazdasági eredménnyel is járhat, ez 2020-ig az eredetihez képes 0,2-0,3 százalékkal nagyobb GDP-ben mutatkozhat meg uniós szinten.

Az elemzés azt mutatja, hogy ha megfelelően kezelik, akkor a menekültek beáramlása rövid és középtávon enyhe pozitív hatással lehet a növekedésre. Ebben kulcsfontosságú szerep jut annak, hogy a befogadott menekültek integrálódjanak a munkaerőpiacra” – állapítja meg a bizottság

Hosszabb távon az elemzés általánosságban a migráció hatásaival foglalkozó kutatásokra hivatkozva arról ír, hogy a nem uniós országból származó migránsok általában több bevételt termelnek az államnak, mint amennyi juttatást igénybe vesznek, és ha megfelelően integrálódnak, akkor az öregedő és zsugorodó munkaerővel rendelkező országok fenntarthatóságát javíthatják, viszont, ha nem sikerül őket integrálni, annak éppen ellenkező hatása lehet. Azt viszont kiemeli a dokumentum, hogy a bevándorlás kicsiny vagy jelentéktelen hatással van a helyi munkanélküliségre.

Mindezeket a kutatási megállapításokat ugyanakkor Brüsszel szerint fenntartásokkal kell kezelni, mert a most érkező migránsokról kevés megbízható adat áll rendelkezésre, és a hárommilliós szám is puszta becslés.

A bizottság azzal számol ugyanis, hogy idén 1 millió, jövőre másfélmillió, 2017-ben pedig félmillió menedékkérő érkezik, és körülbelül felük kap valóban menekültstátust, továbbá az elismert menekültek háromnegyede a munkaképes korosztályhoz tartozik.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

3275142 01/17/2018 A young woman at a bus stop in Yakutsk. Bolot Botchkarev/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.