Gazdaság

Nyugdíjcélú előtakarékosság: így készülj fel okosan

A megtakarításainkat szét kell választani, és csak ha stabilak a rövidtávú pénzügyi alapjaink, utána tudunk elkezdeni egy hosszabb távú pénzügyi programot. Ebből is többféle opció létezik. Sorra vettük, hogy miket lehet és kell figyelembe venni, amikor megtervezzük a befektetést.

Omladozik a nyugdíjrendszer. De ez ma már szinte közismert, de másról kell beszélni, az egyéni szintű megoldásokról. A nyugdíj célra szeretnénk megtakarítani, akkor több lehetőség áll rendelkezésre, de mindenek előtt érdemes megnézni, hogy mi az az összeg, amit félretehetünk, hogyan gondolkozzunk reálisan a nyugdíj célú megtakarításunkat illetően. Van egy bizonyos megtakarítható összegünk, ezt érdemes beosztani.

Alapvetően nem a nyugdíj célú megtakarításokkal szoktuk kezdeni. Ha megtakarítunk, akkor nagyon fontos, hogy több részre osszuk a pénzünket. Először is legyen mindenképpen egy kisebb összeg, ami a vésztartalékokat szolgálja, ez jellemzően 3-6 hónapnyi kiadásunkat kell, hogy fedezze.

Emellett szükségszerű félretennünk közép-hosszú távon 2-3-5 éves időtávon finanszíroznunk kell majd lakáscélokat, autóvásárlást, egyéb kiadásokat. Fontos, hogy ennek is meglegyen az alapja, és csak ez után jöhet harmadik elemként a nyugdíjcélú megtakarítás, hiszen ez egy hosszú, kötött megtakarítás, amihez nehezen lehet hozzáférni. Az alapelv tehát az, hogy legyen meg az első és a második szintű megtakarítás és csak ezután kezdjük el a nyugdíj célú megtakarítást – mondta el Sándorfi Balázs, a Bankmonitor.hu ügyvezetője, aki videónkban azokat a pénzügyi termékeket vizsgálta meg, amelyek ilyen hosszú távú pénzügyi programként szóba jöhetnek.

Olvasói sztorik