Gazdaság
Hajdúböszörmény, 2015. február 5.
Napfelkelte látszik a bezárt Tesco áruház felett Hajdúböszörményben 2015. február 5-én. Az áruházlánc január 13-án jelentette be, hogy február 4-tõl bezár 13 magyarországi üzletet. A bezárás után 566 dolgozó közül 350-et továbbfoglalkoztat a Tesco más üzletekben, 60 kollégájának nem tud a vállalaton belül új pozíciót ajánlani, míg 90 munkavállaló saját maga döntött úgy, hogy a cégen kívül keres új lehetõséget.
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Fenyegetik a Tescót

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2015. 11. 02. 12:34

Éspedig saját dolgozói. Szabotálnák feladataikat, tömegesen jelentenének beteget.

A Tesco áruházlánc nemrég kihirdetett karácsonyi munkabeosztása ellen tiltakoznak az alkalmazottak – értesült a Magyar Idők, amely szerint egy felmondási hullám is elindult. A tavalyinál jóval nagyobb, legalább tízszázalékos decemberi forgalombővüléssel számoló üzletlánctól egyre több középvezető és dolgozó megy el. Az ágazatban a legnagyobb foglalkoztatóként jegyzett Tesco dolgozói felismerték, hogy noha a vállalati források rendelkezésre álltak volna a bérfejlesztésre, fizetésük mostanra jócskán elmaradt az uniós átlagtól.

Az elvándorlás miatt óriási leterheltségre számítanak a Tesco – Magyar Időket informáló – dolgozói az év végén. A karácsonyi munkaidő-beosztás ellen azért emelték fel hangjukat, mert vállalhatatlannak tartják, hogy december 24-én 12 órakor ugyan bezárnak az áruházak, ám a cégnél még három órát kellene dolgozniuk, a női dolgozók vidéken így 17-18 óra előtt nem kezdhetnek bele az ünnepi készülődésbe, miközben karácsony második napján este fél tizenegyre vissza kell térniük az áruházakba éjszakai munkavégzésre a másnap hajnali nyitás miatt.

A Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete a lapnak jelezte, a feloldhatatlannak tűnő munkaerő- és bérhiány miatti feszültség oda vezethet, hogy a dolgozók tiltakozásul szabotálni fogják a munkát a legforgalmasabb decemberi napokon. A cég szezonálisan alkalmazott plusz munkaerővel, akár diákmunkásokkal is megoldhatná a többletfeladatokat, nem kellene a dolgozókat kizsákmányolnia. Bubenkó Csaba elnök azt mondta, mivel advent összes vasárnapján nyitva lesznek a boltok, a karácsonyi többletmunka különösen érzékenyen érinti a dolgozókat.

A jelenség ugyanakkor nem egyedi. Bubenkó szerint a Tesco hajlik rá, hogy engedjen a munkavállalói nyomásnak, főként, hogy a kormány a múlt héten jelezte, felülvizsgálja a multik foglalkoztatáspolitikáját. Ennek kapcsán egyébként egyre többen vélik úgy, hogy átfogó bérfejlesztés nélkül hosszabb távon súlyosbodni fog az ágazat problémája, amely az áruházláncok részéről kívánna nagyobb teherviselést. Az alacsony fizetések és azzal aránytalan terhelés más áruházláncoknál is feszültséget okoz.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.