Gazdaság

Az új autópiac is magára talált

A forgalomba helyezett új személygépjárművek száma 8192 volt októberben, 33,9 százalékkal több, mint egy éve. A kiugró növekmény a falugazda programban átadott 1800 személyautónak köszönhető – közölte a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete (MGE) hétfőn az MTI-vel a DataHouse Kft. adataira hivatkozva.

Az első tíz hónapban 63 491 személygépkocsit, az egy évvel korábbinál 14,4 százalékkal többet helyeztek forgalomba első alkalommal.

Az egyesület az egész évre mintegy 75 ezer új autó forgalomba helyezésére számít, ami 15 százalékkal több a tavalyinál.

A kishaszonjárművek piaca is bővült októberben, 1584 járművet helyeztek forgalomba, ami 11,4 százalékos növekedés a tavalyihoz képest. A Magyar Nemzeti Bank növekedési hitelprogramja (nhp) átmeneti forgalomnövekedést generált ezen a területen, ezzel együtt az egyesület arra számít, hogy az idén pár százalékkal több járművet értékesítenek a tavalyinál.

A nagyhaszonjárműveknél a tervezettnél magasabb időarányos teljesülés azt jelenti, hogy a végeredmény az év végére várhatóan meghaladja a 4500 darabos előrejelzést – írja az MGE.

A motorkerékpárok piaca is bővül, az idén eddig 1883 új motort helyeztek forgalomba, ez 9,2 százalékos emelkedés a tavalyi adatokhoz képest. Hozzáteszik: a szegmensben létfontosságú lenne a robogóazonosítás megoldása, a regisztrációs adó kiigazítása a használati jellegű kétkerekűek esetében, valamint a 125 köbcentiméteres robogók “B” kategóriás jogosítvánnyal való vezethetőségének könnyebbé tétele. A kétkerekűek nagyobb darabszámú használata jelentősen csökkentheti a dugókat és a környezetszennyezést – emeli ki az MGE.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik